Przepis i sposób przygotowania na: tortillowa lazania
Biorę naczynie żaroodporne wielkości tortilli, lub tortillę podcinam trochę do rozmiarów naczynia jakie mam.
Dno naczynia smaruję odrobiną oliwy, kładę pierwszą tortillę i smaruję ją sosem pomidorowym. (W lidlu są takie pyszne, zależy jaki kto lubi ale jak jest taki z bakłażanem albo jakimś serem, ja mam zawsze słoik w domu, można też zrobić samemu swój ulubiony) i na to układam warstwę szpinaku i posypuję odrobiną startego sera, kładę drugą tortillę, na to znowu sos i tarty ser, potem tortilla i sos i szpinak i ser i tak na zmianę.
[Jak wyszło dużo szpinaku to można wszystkie warstwy zrobić takie same, to nawet lepiej jak jest na bogato, ale szpinak się kurczy straszliwie i nawet z największych porcji wychodzi mało, więc można to robić na zmianę, wtedy na sosie może być więcej sera np]
ostatnią tortillę smaruje sosem i posypuję serem i wszystko zapiekam, wszystkie składniki są zrobione więc musi być tylko rumiane i gorące.
Jak ktoś się boi dużej ilości sera to można go dodawać tylko na warstwie s sosem pomidorowym, albo dopiero na samej górze.
Dobrze smakuje również jak do szpinaku dodamy Philadelphi naturalnej, wtedy można pominąć ser żółty.
Można zjeść więcej tak poprostu lub np mniejszą porcję z dużą ilością sałaty.