Przepis i sposób przygotowania na: Bliny na zakwasie (z koperkiem)
Użyłam mąki grycznej z kaszy zmielonej w młynku do kawy. Mąkę pszenną uniwersalną i gryczaną wymieszać ze solą, dolać wodę lub mleko, oliwę, wbić jajko i dodać aktywny zkawas żytni. Wszystkie składniki połączyć i odstawić w ciepłe miejsce (np. przy kaloryferze) na około 2 godziny. Po tym czasie u mnie pojawiły się 'bąbelki' z odrabiającego zakwasu. Wsypać posiekany koperek i wymieszać. Smażyć/piec bez tłuszczu na patelni teflonowej z obu stron do zrumienienia na niedużym ogniu. Dlatego w cieście jest oliwa, przy smażeniu na tłuszczu należy pominąć ten składnik z przepisu. Bliny smakują i na ciepło i na zimno, je się z tym z czym kanapki czyli serami, wędliną, warzywami, łososiem wędzonym czy nawet kawiorem. Smacznego.