Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażone pierożki z mięsem i oliwkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 225 g
sól 1/2 łyżeczki
woda letnia 90 ml
olej 2-3 łyżki
mięso mielone 200 g
oliwki czarne Smak 10 sztuk
cebula 1 mała sztuka
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smażone pierożki z mięsem i oliwkami

Do mąki dodać 2-3 łyżki oleju (może też być oliwa),pół łyżeczki soli oraz wodę dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto,odstawić.Cebulkę pokroić drobno podsmażyć na oleju, dodać mięso mielone oraz posiekane oliwki,doprawić sola i pieprzem.Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką koła.W dłoniach jeszcze każde wycięte koło rozplaszczyć, nakładać odrobinę farszu i dobrze skleić.Pierożki smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.Pierożki są dobre na ciepło jak i na zimno można jeść same lub z sosem jogurtowym (do jogurtu dodajemy 1-2 łyżki oliwy doprawiamy do smaku solą i pieprzem).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.01.2014 20:36
fajny pomysł na kolację
Alex_M 17.01.2014 11:53
super pierożki :)
ciekawska 03.11.2013 07:38
wygladaja apetycznie
MagdaXXX 17.09.2013 18:19
apetycznie wyglądają
Dorota59 07.09.2013 17:06
jakie apetyczne
IwonaDD 22.07.2013 11:11
bardzo fajne, takie niespotykane
Sarenka 20.06.2013 19:39
Ciekawy przepis. Po składnikach sądzę, że będzie mi smakować :)
David 20.04.2013 23:16
pyszności
Andrzej8 30.01.2013 15:38
Wyglada bardzo zachęcająco

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak