Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy pasztet drobiowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbki z kurczaka 1 kg
pierś z kurczaka 80 dag
bułka 2
bulion drobiowy 1,5 l
jajko 2
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
sól i pieprz do smaku
Majeranek suszony Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy pasztet drobiowy

Wątróbki obrać z błon, pokroić i usmażyć na patelni, natomiast piersi z kurczaka ugotować w rosole. Mięso pokroić w kawałki i dwukrotnie zmielić.
Bułki namoczyć w rosole, dodać do mięsa (nie odsączać!) i dokładnie wymieszać rękami, tak, by bułka się rozpadła i połączyła z mięsem w gładką masę. Masę doprawić imbirem, gałką muszkatołową, majerankiem oraz solą i pieprzem. Do całości wbić 2 jajka i dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć masę mięsną dokładnie ją wygładzając. Na wierzchu pasztetu ułożyć plastry boczku, tak by zakrywały całą jego powierzchnię (dzięki temu pasztet nie wyschnie z wierzchu, a tłuszcz z boczku wsiąknie w niego dodając smaczku).
Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po 30 minutach ściągnąć boczek i obsypać pasztet ulubioną przyprawą np. majerankiem i czerwonym pieprzem i piec jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu pasztet wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje kiedy postoi 1-2 dni w lodówce. Pychota!

Smacznego! Karla

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anitapaj 31.01.2013 11:37
Fajny przepis;)
Adamorek 30.01.2013 14:32
zrobię na święta
Granita 30.01.2013 13:36
Bardzo wartościowy przepis-bez sztucznych składników,"wymiętych"wkładek pt.kostki rosołowe" it...Z takim kolorowym pasztetem jakoś damy radę do wiosny:)Na pewno przetestuję i podzielę się wrażeniami.
Aleksandraa 30.01.2013 13:28
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak