Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe "Topielec"

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 ml
cukier 250 ml
mleko 125 ml
margaryna w kostce 130 g
jaja 3
drożdże 70 g
cukier waniliowy 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe "Topielec"

Przygotować rozczyn, odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Posiekać tłuszcz z maką, jajami, a nastepnie połączyć z rozczynem, dokładnie wyrabiając. Z ciasta uformować kulę, owinąć w serwetkę, zanurzyć w zimnej wodzie, a gdy po około 15 minutach ciasto wypłynie, wyjąć je z wody, dodać cukier i cukier waniliowy, odrobinę mąki i wyrobić ciasto. Wyłożyc do formy wysmarowanej tłuszczem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w niezbyt mocno nagrzanym piekarniku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak