Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paluszki ziemniaczane wg Kazia ( mojego taty)

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1-2 szklanki
jajko 2
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Kucharek przyprawa do potraw 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
keczup jako dodatek
jajko 3 do obmaczania

Przepis i sposób przygotowania na: Paluszki ziemniaczane wg Kazia ( mojego taty)

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy . Przeciskamy przez praskę do miski ,a następnie przekładamy je do garnka w którym je gotowaliśmy.
Krok 1 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
2
Nożem kreślimy krzyż zaznaczając 4 równe części.
Krok 2 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
3
Jedna część ziemniaków wyjmujemy i kładziemy obok.
Krok 3 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
4
Do dołka po 1/4 ziemniaków wsypujemy mąkę ziemniaczaną do ich wysokości .
Krok 4 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
5
Dodajemy jajka, przyprawy i ręką mieszamy by powstała jednolita masa.
Krok 5 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
6
Ciasto przekładamy na stolnice i dzielimy na mniejsze kawałki.
Krok 6 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
7
Wałkujemy na rulonik o średnicy około 2 cm ,a następnie kroimy je na długość 5 cm.
Krok 7 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
8
Gotowe maczamy w rozmąconym jajku.
Krok 8 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
9
Następnie w bułce tartej obtaczamy z każdej strony.
Krok 9 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
10
I tak gotowe paluszki...
Krok 10 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
11
smażymy z obu stron
Krok 11 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
12
na rumiano.
Z tego względu,że dużo ich wyszło czynność powtarzamy aż usmażymy wszystkie.
Krok 12 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto
13
Podajemy z keczupem lub dowolnym sosem majonezowym.


Napisałam ,że przepis wg mojego taty ponieważ usłyszał go w radio i mi powtórzył tylko podstawowe składniki ziemniaki ,bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną i kazał usmażyć .
Ja dopracowałam go i wyszło smaczne danie dla dzieci.
Zajadały ze smakiem.
Krok 13 - Paluszki ziemniaczane wg Kazia  ( mojego taty) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 09.03.2013 14:14
Bardzo pomysłowe kluseczki.
Anna169Hosz 14.02.2013 10:29
Ja tak robię kluski śląskie, ale pomysł ze smażeniem bardzo mi się spodobał.
Bernadeta 02.02.2013 10:47
bardzo fajny przepis,na pewno wypróbuje
olkaaa 22.01.2013 07:51
ciekawa propozycja
romanrafal
romanrafal 20.01.2013 09:50
świetne,pyszne
adelajda 20.01.2013 07:12
super pomysł
caralajna 19.01.2013 08:10
na pewno smaczne :)
edyta44 18.01.2013 20:00
smaczne
anemon 18.01.2013 16:46
Fajnie wyszło Wam to wspólne gotowanie, a rumiane paluszki wyglądają bardzo apetycznie.
misia53 17.01.2013 22:19
Kaziki to dobre kucharzyki , mój też świetnie pichci.
IZABELA29 17.01.2013 20:58
babajaga1969 bardzo smaczne jak i na ciepło tak samo na zimno. Coś w rodzaju "frytek" . Synuś stwierdził,że dziadek powinien zostać kucharzem,że takie pomysły ma. Bardzo dobre mięciutkie nawet maluchom będzie smakować niekoniecznie z keczupem..
alaaa 17.01.2013 20:41
coś innego z ziemniaków,fajny pomysł
babajaga1969 17.01.2013 20:35
Dobrze, że tata słuchał radia, a Ty umiesz dopowiedzieć przepis według siebie - podoba mi się ten przepis - smaczne to :)
ilka_86 17.01.2013 20:16
lubię takie ziemniaczki
Sisterskitchen 17.01.2013 19:50
fajne
BeataJ 17.01.2013 19:47
ciekawy pomysł
ONY_za_kare 17.01.2013 19:45
plus dla Kazia ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak