Przepis i sposób przygotowania na: prosta drożdżówka z makiem i orzechami (bez nabiału)
Kroki postępowania
Ciasto: mąkę tortową przesiać do miski i wymieszać z suchymi drożdżami, solą, cukrem. Dolać oliwę, aromat migdałowy (koniecznie), wodę i zagnieść ciasto, najlepiej w robocie kuchennym. Można odstawić do wyrośnięcia i zagnieść jeszcze raz, a następnie rozwałkować cienko w prostokąt. Można też pominąć ten krok i od razu rozwałkować w prostokąt.
Masa: zmielony mak zagotować z wodą i cukrem. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu. Po przestygnięciu wymieszać z orzechami, gdyby masa była zbyt rzadka można dodać tartej bułki. Masę rozsmarować na cieście, można dodatkowo posypać rodzynkami, skórką pomarańczową itp.
Ciasto zagiąć wzdłuż krótszych boków i zrolować wzdłuż dłuższych.
Przełożyć do okrągłej formy zwijając luźno w "ślimaka". Nie musi byś idealnie.
Formę wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nakłuć ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Można posypać cukrem waniliowym.
Piec około 10 minut, do zrumienienia i suchego patyczka.
Smacznego.