Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak pieczony z brukselką i porami

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 2 kg
brukselka 1/2 kg
por 2 duże
masło
olej
zioła włoskie
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat
przyprawa do zup
czosnek
przyprawa do potraw Kucharek
papryka mielona

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak pieczony z brukselką i porami

Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Posmarować miękkim masłem i posypać przyprawą do kurczaka w środku i na zewnątrz.
Brukselkę lekko podgotować, osaczyć i przestudzić - napełnić nią wnętrze kurczaka.
Pory pokroić w półplasterki i pomieszać z kucharkiem, pieprzem, posiekanym czosnkiem i papryką.

Na dno brytfanki wlać kilka łyżek oleju, wrzucić pokrojone pory i skropić płynną przyprawą do zup.
Na porach ułożyć kurczaka nadzianego brukselką i posypać suszonymi ziołami.
Włożyć do nagrzanego do 160*C piekarnika z termoobiegiem i piec do zrumienienia.

W międzyczasie podlewać wytworzonym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 19.04.2013 09:11
znakomity kurczaczek:)
Habibi 27.01.2013 12:02
Nie mam wprawy w trybowaniu - pewnie bym tego biednego kurczaka poszarpala szybciej :)
eagle 27.01.2013 11:43
No i dobrze, po co roboty sobie dokładać! :)
Habibi 23.01.2013 10:42
Nie, kurczak nie jest trybowany :)
Iwona15 22.01.2013 22:52
a kurczaka z kości powycinać?
Katarzyna/kate1980 22.01.2013 22:18
super przepis
Bernadeta 22.01.2013 13:22
to moje smaki-pycha
fotoviderek 21.01.2013 17:36
Rewelacyjny kurczak. Pychota :)
Alex_M 21.01.2013 17:01
pysznosci!
babajaga1969 21.01.2013 16:59
pyszny ten kurczak - smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak