Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukinia nadziewana wątróbką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinie 2 szt
wątróbka drobiowa 30 dag
jajko 3 szt
pomidor 2 szt
masło 3 łyżki
śmietana 0,5 szklanki
pieprz do smaku
sól do smaku
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia nadziewana wątróbką

Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół i wydrążamy. Dwa jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Wątróbkę opłukujemy, odsączamy, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.Solimy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną wątróbkę kroimy razem z wystudzonymi jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.Przygotowanym farszem napełniamy wydrążone cukinie.Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i układamy w nim połówki cukinii napełnione farszem. Pozostałe masło rozkładamy na wierzchu cukinii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i zapiekamy ok. 15 min. Śmietanę mieszamy z pozostałym jajkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na zapieczonych faszerowanych cukiniach układamy plastry obranych pomidorów i polewamy przygotowanym sosem śmiatanowo-jajecznym. Zapiekamy kolejne 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak