Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

deser

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 6 łyżek
margaryna 125 gram
jajko 1 sztuka
mąka pszenna 250 gram tym 450
olej do foremek
mąka do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: deser

Babeczki z pastą miętową pokryte dżemem i budyniem.. czyli rozkosz dla podbniebienia:):)


Składniki:

Masa miętowa:

Jogurt naturalny- 3 łyżki

mięta 2/3 pęczka

twaróg półtłusty 15 dag

skórka z połowy cytryny

sól- szczypta



Masa:

Twaróg półtłusty rozgniatamy łącząc go z jogurtem, dodajemy odrobinę kurkumy, cukier (1 łyżeczka). wszystkko ze sobą łączymy aż powstanie nam jednolita masa, następnie dodajemy posiekana drobniuteńko miętę i skórkę cytrynową (wcześniej sparzoną). Mieszamy.


Ciasto kruche na babeczki:





Mąka pszenna tym 450- 250 gram

cukier- 6 łyzek

margaryna 125 gram

jajko kurze-1 sztuka

-olej do foremek

mąka-do podsypania stolnicy





Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy w środek jajko i posiekaną margarynę. Dodajemy cukier kryształ. Wyrabiamy ciasto by uzyskało jendolitą konsystencję. Następnie ciasto odkładamy do lodówki. Po około 1 h z ciasta odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i wsadzamy do wysmarowanej olejem foremki ( tak z każdą pstępujemy). NAstępnie palcamy rozciągamy ciasto na całą foremkę. Pieczemy w temp. 190 stopni ok 15- minut, nie dłuzej, najlepiej sprawdzić wcześniej czy przypadkiem nie są już gotowe.
Masa na budyń:

cukier 2,5 łyżki

jajko-1 sztuka

mąka ziemniaczana 2 łyżki

cukier waniliow 1,5 łyzeczki

mleko 3,2% - 500 ml

masło 1,5 dag

wanilia 1/2 laski

mąka pszenna 3/4 łyżki



Z mleka odlewamy ok 1 szklanki i miksujemy je z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, jak i żółtkiem. Pozostałe mleku zagotowujemy wraz z masłem, cukrem oraz wanilią. Zmiksowaną masę dodajemy do reszty powoli, mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu.
Masa jabłkowa:
jabłko-4 sztuki

woda-1/3 szklanki

cukier 2 łyzeczki

Jabłko oberamy, kroimy w kostkę, podduszamy z wodą i cukrem do miękkosci, Na koniec ubijamy je by miały jednolitą konsystencję.
Na babeczki wykładamy za pomocą wyciskarki do masy na pocżatku masę miętową, w dalszej kolejności masę jabłkową, na koniec za pomocą wyciskarki do masy wyciskamy budyń robiąc różne zdobienia : serduszka, kwiatuszki itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 27.03.2013 21:28
boskiee sa
Rafał10 20.01.2013 15:56
mmmm pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak