Przepis i sposób przygotowania na: deser
Składniki:
Masa miętowa:
Jogurt naturalny- 3 łyżki
mięta 2/3 pęczka
twaróg półtłusty 15 dag
skórka z połowy cytryny
sól- szczypta
Masa:
Twaróg półtłusty rozgniatamy łącząc go z jogurtem, dodajemy odrobinę kurkumy, cukier (1 łyżeczka). wszystkko ze sobą łączymy aż powstanie nam jednolita masa, następnie dodajemy posiekana drobniuteńko miętę i skórkę cytrynową (wcześniej sparzoną). Mieszamy.
Ciasto kruche na babeczki:
Mąka pszenna tym 450- 250 gram
cukier- 6 łyzek
margaryna 125 gram
jajko kurze-1 sztuka
-olej do foremek
mąka-do podsypania stolnicy
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy w środek jajko i posiekaną margarynę. Dodajemy cukier kryształ. Wyrabiamy ciasto by uzyskało jendolitą konsystencję. Następnie ciasto odkładamy do lodówki. Po około 1 h z ciasta odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulkę i wsadzamy do wysmarowanej olejem foremki ( tak z każdą pstępujemy). NAstępnie palcamy rozciągamy ciasto na całą foremkę. Pieczemy w temp. 190 stopni ok 15- minut, nie dłuzej, najlepiej sprawdzić wcześniej czy przypadkiem nie są już gotowe.
Masa na budyń:
cukier 2,5 łyżki
jajko-1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier waniliow 1,5 łyzeczki
mleko 3,2% - 500 ml
masło 1,5 dag
wanilia 1/2 laski
mąka pszenna 3/4 łyżki
Z mleka odlewamy ok 1 szklanki i miksujemy je z mąką pszenną oraz ziemniaczaną, jak i żółtkiem. Pozostałe mleku zagotowujemy wraz z masłem, cukrem oraz wanilią. Zmiksowaną masę dodajemy do reszty powoli, mieszamy aż uzyskamy konsystencje budyniu.
Masa jabłkowa:
jabłko-4 sztuki
woda-1/3 szklanki
cukier 2 łyzeczki
Jabłko oberamy, kroimy w kostkę, podduszamy z wodą i cukrem do miękkosci, Na koniec ubijamy je by miały jednolitą konsystencję.
Na babeczki wykładamy za pomocą wyciskarki do masy na pocżatku masę miętową, w dalszej kolejności masę jabłkową, na koniec za pomocą wyciskarki do masy wyciskamy budyń robiąc różne zdobienia : serduszka, kwiatuszki itp.