Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makóweczki

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
mak 1 szklanka
mleko 1,5 szklanki
cukier do smaku
białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Makóweczki

Kroki postępowania

1
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około godzinę. Następnie odsączamy go i mielimy dwukrotnie. Później łączymy go z białkiem jaja ubitym z cukrem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy.
Krok 1 - Makóweczki foto
2
Następnie rozsmarowujemy na nim masę makową i zwijamy na kształt rulonu.
Krok 2 - Makóweczki foto
3
Rulon kroimy na kawałki, które układamy następnie na papierze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 12- 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Krok 3 - Makóweczki foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Makóweczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 12.01.2014 21:26
ładnie wyglądają
Dorota59 11.12.2013 12:51
śliczne wyszły
Wafelek2601 16.11.2013 11:50
Ale pysznie wyglądają
IKrakowianka 01.02.2013 21:06
wyglądają przepysznie
Iwusia 20.01.2013 23:59
fantastyczne, szybkie ciasteczka
Agnieszka_B 14.01.2013 23:52
Z ciasta francuskiego... Jakoś mak mi do niego nigdy nie pasował, ale makóweczki tak pysznie wyglądają, że chyba się skuszę :)
Katarzyna/kate1980 14.01.2013 21:53
pomysłowe
V_kuchareczka 14.01.2013 08:59
Rewelacja
Beata61 14.01.2013 07:56
prosto, a jaki wspaniały efekt :D
wyattearp 14.01.2013 07:21
PYSZNOŚCI :)
Poison1988 14.01.2013 06:53
ale fajnie wyglądają :) smakują pewnie jeszcze lepiej - super :)
Alex_M 14.01.2013 00:06
fajne slimaczki :)
marta19 13.01.2013 23:37
pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak