Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczane z pieczarkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 60 dag
mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
pieczarki 30 dag
smalec 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa do zup w płynie do smaku
cebula 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczane z pieczarkami

Kroki postępowania

1
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić posiekaną cebulę, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania płynu. Następnie przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do zup.
Krok 1 - Knedle ziemniaczane z pieczarkami foto
2
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, dodać resztę masła, wymieszać, ostudzić. Na stolnicę wsypać obie mąki, dodać zimne ziemniaki, jajko i szybko zagnieść ciasto.
Krok 2 - Knedle ziemniaczane z pieczarkami foto
3
Utoczyć wałki i pokroić na kawałki. Każdy kawałeczek ciasta rozpłaszczyć na grubość około 5 mm, nałożyć farsz, zlepić i uformować knedle.
Krok 3 - Knedle ziemniaczane z pieczarkami foto
4
Wkładać do wrzącej osolonej wody i gotować około 7-8 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, włożyć na talerze, polać smalcem z usmażoną cebulką.
Krok 4 - Knedle ziemniaczane z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 07.03.2014 09:22
smaczny pomysł :)
olkaaa 14.01.2013 10:01
muszę koniecznie spróbować
pycia9 13.01.2013 21:34
uwielbiam
babajaga1969 13.01.2013 10:51
jakie mniamuśne - dawno nie robiłam knedli i narobiłaś mi ochoty na nie - smaczne :)
miroslawa 13.01.2013 06:18
pychota
rosik93 13.01.2013 01:27
Mniam.
manaika 13.01.2013 00:18
super
caffee_tea 12.01.2013 23:45
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak