Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto kruche z malinowym dżemem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dżem malinowy 750 dag
smalec 4 łyzki
margaryna 1 łyżka
mąka 3 szklanki
cukier wanliowy 1 sztujaa
jajko 3 sztuki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto kruche z malinowym dżemem

Kroki postępowania

1
4 łyżki smalec,
3 szklanki mąka,
1 łyżka margaryna,
1 szt cukier waniliowy,
2 łyzki proszek do pieczenia,
3 sztuki jajko,
1 szklanka cukier


Wymienoone skladniki łączymy ze sobą,dobrze ciasto wyrabiamy. Dzielimy na 2 czesci. Jedna idzie na spód ciasta, druga na górę. Ciasto odłozone na 1 godzine do lodówki ścieramy na tarce, sklejamy ze sobą. Druga częśc pójdzie na góre, także starta na tarce. To ciasto na smalcu jet bardziej kruche. Mi bardziej smakuje.
Krok 1 - ciasto kruche z malinowym dżemem foto
2
Wykładamy dżem. Przed wyłożeniem pierwszej porcji ciasta blachę wykładamy papierem pieczeniowym, posypujemy bułką tartą.
Krok 2 - ciasto kruche z malinowym dżemem foto
3
na wierzch ścieramy drugą część ciasta.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym w temp 190 stopni. Za pomocą noża, patyczka sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Blaszka ta większa 34/45cm .POsypujemy ciasto cukrem pudrem
Krok 3 - ciasto kruche z malinowym dżemem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 17.01.2013 11:45
z malinkami - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak