Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki pomarańczowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 200 g
mąka razowa 150 g
kefir 150 g
brązowy cukier 60 g
masło 50 g
jajko 2 szt.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia
cząstki pomarańczy do dekoracji
dżem pomarańczowy 80 g
kardamon ½ mielony
sok pomarańczowy 100 (świeżo wyciśnięty)

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki pomarańczowe

W naczyniu umieścić mąkę krupczatkę, mąkę razową, sodę oczyszczoną i kardamon. Wymieszać. Do składników sypkich dodać kefir, dżem pomarańczowo - limonkowy (przepis: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/264689/dzem-pomaranczowo-limonkowy.html), świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy, jaja roztrzepane z brązowym cukrem oraz roztopione masło. Połączyć składniki przy użyciu miksera. Przygotowane ciasto pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Patelnię rozgrzać. Przy użyciu pędzelka silikonowego rozsmarować na patelni odrobinę oleju rzepakowego. Łyżką nakładać porcje przygotowanego ciasta. Smażyć na złoty kolor z obydwu stron. Placuszki podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane cząstkami pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 17.01.2013 07:07
Fajny pomysł na śniadanie :)
miroslawa 17.01.2013 03:56
pyszne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak