Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe kulki z wkładką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 40 dkg
mleko 0,5 szklanki
kurkuma 2 łyżeczki
jajko 2 szt
mięso mielone 0,3 kg
pomidory krojone z puszki 1 puszka
Przyprawa curry orientalna Prymat 0,5 łyżeczki
Czosnek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
mozarella 1 kulka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe kulki z wkładką

Kroki postępowania

1
Do garnka naleć wodę, dodać mleko i kurkumę. Posolić. W takiej mieszance ugotować ryż. Po ugotowaniu odcedzić (nie przelewać zimną wodą!) i zostawić do ostygnięcia.
Krok 1 - Ryżowe kulki z wkładką foto
2
Mięso mielone usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przyprawić curry, czosnkiem, solą i pieprzem. Dodać pół puszki pomidorów i chwilę dusić.
Krok 2 - Ryżowe kulki z wkładką foto
3
Ostudzony ryż wymieszać z jajkami. Mozarelę pokroić na mniejsze kawałki. Nabierać około 2 duże łyżki ryżu i uformować płaski placuszek. Na niego nałożyć łyżkę mięsa mielonego i kawałeczek sera. Całość zlepić by uformowała się kulka. Można sobie pomóc folią spożywczą.
Krok 3 - Ryżowe kulki z wkładką foto
4
Każdą kulkę maczać w mleku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć w głębokim tłuszczu (najlepiej we frytownicy) na rumiany kolor.
Krok 4 - Ryżowe kulki z wkładką foto
5
Można podawać jako samodzielne danie z porcją sałaty lub z sosem pomidorowym
Krok 5 - Ryżowe kulki z wkładką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 15.01.2013 20:52
super
gosia56 15.01.2013 19:09
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak