Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 325 ml
majonez 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 1/2 kg
margaryna 50 g
cukier 50 g
sól do smaku 1/4 łyżeczki
drożdże świeże 20 g
Masa serowa
cukier puder 3 łyżki
żółtko jajek 1
płatki migdałowe
ser biały 400 (3 x mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym

Kroki postępowania

1
CIASTO DROŻDŻOWE;
Przesiewamy mąkę do miski,wkruszamy w dołek zrobiony po środku mąki drożdże i wsypujemy cukier.
Krok 1 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
2
Mleko podgrzewamy.
Krok 2 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
3
Połowa mleka zalewamy drożdże ,delikatnie mieszamy nie wykorzystując całej mąki w misce i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
4
Po 10 minutach wlewamy resztę mleka, margarynę roztopioną i majonez oraz sól. Wyrabiamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Krok 4 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
5
Ciasto, gdy podwoi swą objętość dzielimy na 16 w miarę równych kawałków.
Krok 5 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
6
Kształtujemy oprószonymi mąką rękami kształt koła .
Krok 6 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
7
Ser mieszamy z cukrem pudrem i żółtkiem.
Białko odkładamy by móc później posmarować nim bułki.
Krok 7 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
8
Na każdy kawałek ciasta wykładamy po łyżce masy serowej ,smarujemy po całej powierzchni.
Krok 8 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
9
Zwijamy każdy kawałek w rulon.
Krok 9 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
10
Ostrym nożem nacinamy po środku rowek.
Krok 10 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
11
Przewijamy końce wywijając pod spód i wkładając do środka rowka.
Krok 11 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
12
Układamy na posmarowanej blaszce. Zostawiamy na 10 minut by podrosły.
Smarujemy białkiem i posypujemy płatkami migdałowymi lekko pokruszonymi.
Krok 12 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
13
Pieczemy 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C.
Krok 13 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto
14
Wyśmienite dla dzieci. Ciasto jest puszyste ,delikatne.
Krok 14 - Pluszki, czyli rosyjskie bułeczki z nadzieniem serowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Łucja 25.06.2013 21:31
smakowicie wyglądają :) bardzo podoba mi się sposób zawijania i na pewno to wykorzystam :)
pierniczkowo 04.05.2013 13:01
bułeczek z majonezem jeszcze nie jadłam, ciekawa jestem smaku :)
RenataZ-et 06.04.2013 15:29
wyglądają bardzo apetycznie
Motorek 06.03.2013 14:18
Świetny przepis
anemon 27.01.2013 15:29
Ciasto drożdżowe z majonezem? Jestem zaskoczona, ale też bardzo ciekawa efektu, muszę koniecznie wypróbować.
ewaa 20.01.2013 19:59
super
olkaaa 18.01.2013 08:00
chyba się dzisiaj skuszę
edyta44 17.01.2013 15:07
super smaczne
caralajna 17.01.2013 09:46
bardzo fajne bułki
alaaa 15.01.2013 21:07
no wcale się nie dziwię, jak smakują tak jak wyglądają,,,sama bym zjadła
IZABELA29 15.01.2013 19:23
warto zrobić podwójną porcje, bo 16 bułeczek starcza na 1 godzinę po upieczeniu ,została u mnie jedna nawet mąż może nie zdążyć spróbować, bo i ta jedna może zniknąć do 23 .
gosia56 15.01.2013 19:11
pycha
mufinka79 15.01.2013 19:07
Nie jadłam jeszcze takich pluszków :)
Justyna223 15.01.2013 18:52
jakie ładne:)
Henryka2 15.01.2013 18:36
Zabieram do wypróbowania!
gosia1988 15.01.2013 18:24
Super :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak