Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mielone z niespodzianką w cieście francuskim

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 3 sztuki
cebula 2 średnie
jaja 2 sztuki
ciasto francuskie 1 rulon
bułka czerstwa 1 duża
pieprz do smaku
sól do smaku
kardamon do smaku
cząber do smaku
tymianek do smaku
estragon do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat do zagęszczenia masy
bazylia 14-16 listków
ser topiony 50 (kremowy, ziołowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Mielone z niespodzianką w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
1. Bułkę namaczamy w wodzie.

2. Pierś z kurczaka myjemy i mielimy. Cebulę także obieramy, myjemy i mielimy. Wbijamy jedno jajo, dodajemy odciśniętą bułkę, doprawiamy.
Krok 1 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
2
3. Wszystko razem mieszamy, próbujemy (chyba, że mamy inny sposób na sprawdzenie smaku surowego mięsa) i ewentualnie doprawiamy jeszcze. Jeżeli masa jest za mało zwarta dosypujemy odrobinkę bułki tartej.
Krok 2 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
3
4. Myjemy listki bazylii, serek kroimy na kawałeczki (ok 1cm x 1,5cm).
Krok 3 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
4
5. Każdą kosteczkę serka okładamy z dołu i z góry listkiem bazylii.
Krok 4 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
5
6. Na dłoń kładziemy masę z mielonego mięsa i ją spłaszczamy, na masę kładziemy serek w listkach i całość przykrywamy mielonym mięskiem tak aby powstał kotlecik.
Krok 5 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
6
7. RADA: Jeżeli masa mięsna klei nam się do rąk, myjemy i leciutko zwilżamy dłonie. Wtedy nie powinniśmy mieć problemów.
Krok 6 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
7
8. Ciasto francuskie kroimy w paski o szerokości ok 1,5cm
Krok 7 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
8
9. Pozostałe jajo rozkłócamy w miseczce.
Krok 8 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
9
10. Mięsne kulki owijamy paskami ciasta francuskiego i kładziemy na papier do pieczenia.
Krok 9 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
10
11. Każdą kuleczkę dokładnie smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Krok 10 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto
11
12. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni. Pieczemy ok 40 minut.(aż ciasto będzie ładnie zarumienione).

SMACZNEGO :)
Krok 11 - Mielone z niespodzianką w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 19.02.2014 15:50
jakie fajne kształty i super pomysł na mielone
wyattearp 19.04.2013 07:35
ALE SUPER PRZEPIS !!!!
Aannkaa82 20.02.2013 16:59
Wyglądają pysznie.
miszelka 20.02.2013 13:01
pomysłowe :)
MAR3STA 21.01.2013 18:35
pyszne takie mielone
Anna169Hosz 19.01.2013 16:51
Dla mnie bomba- do ulubionych!
marcia7 15.01.2013 23:53
ale są smakowite
fotoviderek 15.01.2013 18:56
Pomysł jak się patrzy. Powinnaś robić to jednak zawodowo :)
Henryka2 15.01.2013 18:40
Świetny pomysł. Zabieram do wypróbowania.
gosia56 15.01.2013 18:30
SUPER
AURELKA 15.01.2013 18:13
pomysłowe
Magula 15.01.2013 18:12
fajne
Botwinka 15.01.2013 18:10
rewelacyjny przepis
angelika14 15.01.2013 18:09
świetny pomysł, zrobię na swoje urodzinki
Marta1986 15.01.2013 18:04
pycha
Zdzisław 15.01.2013 18:03
smaczny pomysł z mielonym...
ewka1978 15.01.2013 17:57
świetne
kala9287 15.01.2013 17:54
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak