Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
margaryna 120 gr
kakao 2 łyżki płaskie
Masa serowa
cukier trzcinowy 250 gr
jajko 7 szt
śmietana kwaśna,gęsta 4 łyżki
esencja waniliowa 2 łyżeczki
czekolada mleczna 1 szt
Polewa:
woda 50 ml
kremówka 50 ml
cukier puder 80 gr
kakao 20 gr
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
woda 10 ml
cukier perlisty
herbatniki 250 gr
pierniczki w czekoladzie gr
twaróg 1200 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami

Kroki postępowania

1
Herbatniki drobno zmiksować w blenderze dodać roztopioną margarynę,kakao i dokładnie wymieszać. Wyłożyć masę z herbatników na dno tortownicy o średnicy 28 cm ugnieść i wyrównać powierzchnię.
Krok 1 - Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami foto
2
Masa serowa ; Twaróg zmielić dwukrotnie dodać cukier,esencję waniliową ,żółtka,śmietanę i wymieszać.Białka ubić na sztywno i za pomocą drewnianej łyżki wmieszać delikatnie do masy serowej.Odłożyć 1 szklankę masy serowej.
Krok 2 - Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami foto
3
Połowę masy serowej wyłożyć na spodzie z herbatników,ułożyć gęsto pierniki i rozłożyć resztę masy serowej.
Krok 3 - Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami foto
4
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić dodać do odłożonego sera i wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i lekko zatapiając końcówkę w masie serowej wyciskamy czekoladowe kropki.
Krok 4 - Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami foto
5
Tortownicę szczelnie owinąć od dołu folią aluminiową i umieścić na blasze na którą nalewamy na 2/3 wysokości wodę. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st z termoobiegiem na 60 min.Piekarnik wyłączyć a sernik zostawić w piekarniku do wystudzenia.
Polewa czekoladowa Wodę,mleko,kakao,cukier puder umieścić w garnuszku i mieszając podgrzać w kąpieli wodnej do około 70 st stopni C.Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczona żelatynę w 10 ml wody.Wymieszać i odłożyć do wystudzenia.Zimną i lekko tężejącą polewą polać sernik i udekorować cukrem perlistym.
Krok 5 - Sernik z piernikami i czekoladowymi kropkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 22.02.2014 00:15
uwielbiam sernik:)
Ola1young 18.12.2013 17:04
swietny ten sernik ,coś dla mnie :)
Katarzyna59 12.10.2013 07:15
bardzo apetyczne ciasto
caralajna 08.10.2013 07:40
rewelacja, w przekroju sernik wygląda jak nowoczesny obraz :)
ben-ka 05.09.2013 11:05
Świetny pomysł z tym spodem na sernik.
smakoszek 27.08.2013 07:46
pyszny serniczek,nie odmówię kawałeczka:)
IZABELA29 20.06.2013 10:24
cudowny wypiek
artur7 25.03.2013 06:03
lubie serniczki
Stenka 03.03.2013 08:55
ładnie wygląda i pewnie bardzo smaczny
Joanna23 30.01.2013 10:37
pyszny
[email protected] 29.01.2013 22:19
serniki u nas królują to i ten przepis muszę zapisać
Kasia36 27.01.2013 19:45
Smaczny musi być sernik plus pierniczki :)))
Anitapaj 23.01.2013 21:35
Ładnie się prezentuje. W sam raz do kawy;)
cooleczka 16.01.2013 11:16
brzmi pysznie
dwa pokoje z kuchnią 16.01.2013 09:17
już to gdzieś widziałam i strasznie mi się podoba, także też będę próbować zrobić taki sernik
kala9287 15.01.2013 17:56
ślicznie wygląda
anemon 15.01.2013 16:42
Bardzo efektownie się prezentuje, bardzo pomysłowo połączyłaś smaki.
safcia 15.01.2013 16:10
fantastyczne
SylwiaMagdaSabin 15.01.2013 15:25
super
lolajna7 15.01.2013 15:09
wygląda wspaniale :)
Anna133 15.01.2013 15:08
wspaniałe ciasto , brak słów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak