Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z czerwoną soczewicą i warzywami

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

margaryna 100 g
jajko 1 szt
woda 2 łyzki
bulion warzywny 300 ml
masło 2 łyżka
cebula 1 szt
papryka czerwona 1 szt
pomidory z puszki 150 g
suszona pietruszka 2 łyżki
sól
pieprz
mąka pełnoziarnista 230 żytnia
soczewica czerwona 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z czerwoną soczewicą i warzywami

Mąkę siekamy z margaryną po czym dodajemy jajko i wodę.

Zagniatamy na jednolite ciasto i wkładamy do zamrażarki na około 8 minut.

Rozwałkowujemy cienko i wykładamy do formy.

Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.

Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 10 minut po czym odstawiamy do przestudzenia.

Soczewicę gotujemy w bulionie na wolnym ogniu przez 10 minut.

Gdy woda wyparuje soczewicę rozgniatamy lekko widelcem.

Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę, podsmażamy na maśle.

Pod koniec dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.

Całość mieszamy z soczewicą i przekładamy na podpieczony spód.

Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak