Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Auto Zygzak McQueen

3.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
śmietana 30% 1 l
cukier puder 6 łyż.
cukier waniliowy 2 łyż.
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżecz.
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
brzoskwinie 1 puszka
wódka 1/2 szkl.
masa maślana 1 porcja
masa cukrowa 1 porcja
barwniki 6 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Auto Zygzak McQueen

Kroki postępowania

1
Z biszkoptu odkrawam z jednej i z drugiej strony pasek o szerokości 3 cm. Biszkopt przekrawam wzdłuż na 3 blaty. Pierwszy blat smaruję dżemem z czarnej porzeczki.

Nasączenie: Syrop z brzoskwiń (1/2 szklanki) mieszam z 1/2 szklanki wódki. Pozostałe brzoskwinie kroję w mniejsze kawałki.

Krem śmietanowy: Schłodzoną śmietanę ubijam partiami (najlepiej po 250 ml) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Na koniec mieszam z ostudzoną żelatyną (1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1/4 szkl. gorącej wody). Na pierwszy blat posmarowany dżemem nakładam trochę masy śmietanowej i przykrywam drugim blatem biszkoptu. Nasączam ponczem brzoskwiniowo-alkoholowym i wykładam sporą ilość kremu śmietanowego oraz pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Krok 1 - Tort Auto Zygzak McQueen foto
2
Przykrywam trzecim (ostatnim) blatem ciasta, który także nasączam ponczem. Z pasków odkrojonego biszkoptu formuję dach autka, spojler oraz robię podniesienie na masce na światła. Przekładam paski biszkoptu kremem śmietanowym i owocami oraz nasączam.
Krok 2 - Tort Auto Zygzak McQueen foto
3
Wstawiam ciasto na 30-60 minut do lodówki w celu schłodzenia. Po tym czasie całą powierzchnię ciasta smaruję dokładnie kremem maślanym. Masę cukrową dzielę na części, do większości dodaję czerwony barwnik, zostawiam trochę masy niezabarwionej (białej), część barwię na niebiesko, część na żółto i pomarańczowo i resztę na czarno.
Krok 3 - Tort Auto Zygzak McQueen foto
4
Z białej, rozwałkowanej masy robię uśmiech: wałkuję masę, wycinam prostokąt, na którym ostrożnie nożem robię ząbki i przyklejam do ciasta pokrytego maślaną masą z przodu autka. Następnie rozwałkowaną czerwoną masą pokrywam całą powierzchnię ciasta, odcinam zbędne kawałki, a w miejscu uśmiechu robię nożem nacięcie, tak aby odsłoniły się białe ząbki.

Z białej rozwałkowanej masy wycinam okna i światła, które przyklejam za pomocą lukru (sporządzonego z cukru i wody). Z masy zabarwionej na żółto i pomarańczowo wycinam dwa pioruny i przyklejam je po obydwu bokach autka. Z niebieskiej masy wycinam szablonem literki, a nożem cyferki, przyklejam do autka.

Z czarnej masy wykonuję koła, który przytwierdzam do autka lukrem. Z czerwonej masy robię kołpaki przy kołach oraz lepię lusterka. Gotowe autko wstawiam do lodówki.
Krok 4 - Tort Auto Zygzak McQueen foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 09.04.2017 13:49
bardzo ładny dla chłopca, kuszacy
myszka6 30.03.2015 17:40
Piękny torcik! Na pewno spodoba się każdemu!
BernadettaP 05.05.2014 21:07
Pracochłonny, ale wygląda niesamowicie ! Niemal jak oryginał.
Kasiaaa 01.04.2014 17:09
Super :):)
Aannkaa82 12.09.2013 19:09
Piękny torcik.
mela25 21.01.2013 19:57
piękny !
rosik93 14.01.2013 21:51
Piękny!
Magula 14.01.2013 20:30
Gratuluje pomysłu, wykonania i talentu. Tort naprawdę piekny
ewelina/bunia 14.01.2013 20:27
talent super
gosia1988 14.01.2013 20:22
mojemu synkowi bardzo się podoba :)
Noruas 14.01.2013 20:19
Niesamowite! Ale masz talent! Jestem pod ogromnym wrażeniem!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak