Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek żołądek

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa serowa
margaryna 1/4 kostki
cukier 1 szkl
żótka jaj 4 szt
ser biały 60 dkg
grysik 1 łyżka
budyń śmietankowy 1 szt
Ciasto:
margaryna 1 szt
żółtka jaj 6 szt
cukier 1,5 szkl
oliwa 6 łyżek
mak suchy 1 szkl
rodzynki 20 dkg
kakao 1 łyżka
mąka 2 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
białka z jajek 6 szt
czekolada mleczna 10 dkg
orzechy włoskie 10 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Placek żołądek

Kroki postępowania

1
Masa serowa: 60 dkg sera białego przemielonego przez maszynkę.
1/4 kostki margaryny utrzeć z 1 szklanka cukru, dodawać po 1 żółtku. Następnie dodawać stopniowo 60 dkg sera przemielonego przez maszynkę, 1 łyżka grysiku, 1 szt budyniu śmietankowego, wszystko razem należy utrzeć mikserem. Dodać 10 dkg rodzynek. Utarty ser wyłożyć na wyłożoną papierem i wysmarowaną na brytfankę.
Krok 1 - Placek żołądek foto
2
Ciasto:
1 margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, a następnie oliwę. Do utartego ciasta dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz pianę z ubitych białek.
Krok 2 - Placek żołądek foto
3
Ciasto podzielić na trzy części.
Do pierwszej części dodać łyżkę kakao i wymieszać
Krok 3 - Placek żołądek foto
4
Do drugiej części dodać 1 szklankę suchego maku i wymieszać.
Krok 4 - Placek żołądek foto
5
Do trzeciej części dodać 10 dkg rodzynek i 10 dkg orzechów włoskich pokruszonych.
Krok 5 - Placek żołądek foto
6
Na wcześniej wyłożony ser na brytfance, nakładać łyżką "kupki" rożnego rodzaju ciasta. Ciasto należy piec w temperaturze 170 stopni przez 50min-1h.
Krok 6 - Placek żołądek foto
7
Po upieczeniu ciasto pozostawić w brytfance do ostudzenia.
Krok 7 - Placek żołądek foto
8
Gdy ciasto ostygnie należy wysypać na deskę, aby ser był na wierzchu.
Krok 8 - Placek żołądek foto
9
Czekoladę rozpuścić w małej ilości mleka, następnie polać ciasto. Udekorować wg uznania.
Krok 9 - Placek żołądek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 02.07.2013 21:50
Ciekawy przepis i nazwa, nie jadłam takiego ciacha
kala9287 16.04.2013 12:09
Niestety nie wiem skąd taka nazwa, z pokolenia na pokolenie już jest u nas ten przepis i z taką nazwą:)
Dorian 11.04.2013 19:02
skad taka nazwa?
Alex_M 07.03.2013 18:54
nigdy takiego nie jadlam... musze wyprobowac!
Granita 05.03.2013 14:39
bardzo ciekawa nazwa:))))
caralajna 23.02.2013 07:52
ciekwy przepis
AURELKA 20.02.2013 20:06
bardzo lubię
Katarzyna59 11.02.2013 12:40
apetyczny
ONY_za_kare 07.02.2013 15:42
pysznie
Wafelek2601 05.02.2013 13:30
Super ciacho, bardzo je lubię
Bernadeta1 28.01.2013 12:05
super ciasto
Justyna Jussstiii 27.01.2013 22:05
pychotka
Poison1988 22.01.2013 07:48
ciasto zapowiada się znakomicie! super przepis!
Kuchareczka2 16.01.2013 12:18
pycha
Rafał10 14.01.2013 17:38
Sama składnia produktów mówi za siebie... coś przepysznego :)
Kasia35 14.01.2013 17:34
ciekawa nazwa - ja też pomyślałam, że w środku są żołądki :D
Monika58 14.01.2013 15:06
ciekawy przepis
parysek10 14.01.2013 14:52
niezbyt zachęcająca nazwa
Zdzisław 14.01.2013 14:51
myślałem, że to żołądki są w nadzieniu, ciekawy przpis
Misiabe 14.01.2013 14:48
Intrygująca nazwa a ciasto wygląda pysznie!
Ela15 14.01.2013 14:41
świetne ciasto
halina17 14.01.2013 14:39
Smaczne ciasto , pierwszy raz spotykam się z taką nazwą.
malaczarna23 14.01.2013 14:34
świetne ciasto zrobię napewno a póki co zabieram do siebie:)
Henryka2 14.01.2013 14:30
Dobre ciasto.W moim przepisie jest jeszcze masa jabłkowa.
fotoviderek 14.01.2013 14:14
Pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak