Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
mąka pszenna 10 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajko 1 szt
jabłka 3-4 szt
masło 5 dag
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
cukier do smaku
twaróg 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle ziemniaczano-serowe z jabłkami

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować. Do zimnych ziemniaków dodać ser, jajko, obie mąki i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, pokroić na kawałki. Z ciasta na stolnicy utoczyć wałek, pokroić na kawałki. Z każdego kawałeczka rękami formować placuszek. Na środku ułożyć kawałek jabłka, zlepić brzegi i tocząc uformować okrągłe knedle. Włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować do momentu aż jabłka w knedlach będą miękkie. Masło usmażyć z bułką tartą, polać knedle, posypać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 25.02.2014 10:12
ale pyszności :)
ben-ka 17.01.2014 09:48
Ciekawe! takich nie jadłam.
IwonaKa 06.01.2014 11:38
bardzo lubię knedle,z jabłkami są pyszne
Granita 06.01.2014 08:58
chętnie bym skosztowała
IlonaAlbertos 05.01.2014 15:07
Smakowite knedle.
kala9287 08.01.2013 18:09
pycha
mela25 08.01.2013 08:35
pyszne
aisoglam 08.01.2013 00:11
Pychota, serowych jeszcze nie próbowałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak