Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków

5.0
(41)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 700 gramów
ziemniaki 300 gramów
cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
masło do smażenia
włoszczyzna 1 sztuka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków

Kroki postępowania

1

Dynię pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek posiekać.
Opłukać włoszczyznę.

Krok 1 - Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków foto
2

Z włoszczyzny ugotować 700 ml wywaru.
Czosnek i cebulę zeszklić na maśle, dodać dynię i ziemianki pokrojone w kostkę. Doprawić solą i chili. Dusić pod przykryciem około 15 minut.

Krok 2 - Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków foto
3
Przełożyć warzywa z patelni do wywaru. I gotować jeszcze razem około 5 minut.
Krok 3 - Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków foto
4

Zblendować całość.

Krok 4 - Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków foto
5

Gotowe i smacznego!

Krok 5 - Aksamitna zupa krem z dyni i ziemniaków foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PannaJoanna 22.08.2022 14:01
Zawsze robię zupkę z tego przepisu, prosty i smaczny przepis. Z grzankami czosnkowym i smakuje najlepiej.
norweska20 06.03.2014 08:34
smaczna i apetyczna zupka
EmciaPichci 23.11.2013 08:29
muszę zrobić!
gosia56 16.08.2013 13:34
bardzo lubię taki krem
ankaryba 18.06.2013 10:40
pyszna zupka :-)
Katarzyna59 13.05.2013 14:43
pyszne jadzonko
Grazyna0211 27.04.2013 14:38
bardzo apetyczna i smaczna zupa
gusia1000 17.04.2013 16:41
Super zupa i super fotka.
RenataZ-et 27.02.2013 18:22
Uwielbiam tego typu zupy, więc ta na pewno bardzo by mi smakowała :)
Pani Domu 24.02.2013 11:45
pięknie wygląda, apetycznie
Emiliozo 12.02.2013 21:40
nigdy nie jadłam takiej zupki
olkaaa 26.01.2013 10:57
muszę koniecznie spróbować
babajaga1969 09.01.2013 14:57
pyszna - (z kostką czy bez) - najważniejsze, że jest dynia w zupie :))
BernadettaP 09.01.2013 14:11
Iwona, absolutnie nie. Po prostu wydawało mi się, że ich użyłaś, ale już jestem spokojna :) Od jakiegoś czasu mam na nie 100 % uczulenie, ale fakt faktem, że Twoja zupka jest bardzo apetyczna :)
IwonaDD 09.01.2013 13:51
Bernadetta wygląda na to że ty wiesz lepiej co było w mojej zupie, niech tak więc zostanie bo nie mam zamiaru przemawiać się o jakieś kostki.
ONY_za_kare 09.01.2013 13:02
pychotka
BernadettaP 08.01.2013 13:03
Iwona, ale na drugim zdjęciu widać kostki rosołowe... Chyba, więc jednocześnie gotowałaś inne danie ?
IwonaDD 08.01.2013 08:13
Wywar robię z włoszczyzny - seler,pietruszka,por i odrobina oleju, gdyż aromaty rozpuszczają się w tłuszczach (krok 2), gotuję dosyć długo, aż warzywa puszczą sok,a woda zmniejszy się o połowę. Wcale nie trzeba kostki rosołowej :))) ale trzeba pamiętać by dodać odrobinę oleju lub innego tłuszczu, dzięki czemu olejki eteryczne roślin zostaną w wywarze.
BernadettaP 08.01.2013 07:07
Uwielbiam krem z dyni, ale wolę go bez kostek rosołowych, choć wszystko jest dla ludzi :) W przepisie zapomniałaś chyba o nich wspomnieć ?
Henryka2 07.01.2013 19:57
Pięknie wygląda.Gratuluję zdjęć.
czekoladka_m 07.01.2013 19:23
Ale ma piękny kolor;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak