Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla z jagodami

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 szklanki
masło 25 dag
drożdże 5 dag
mleko 1,5 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
mąka 2 szklanki
jagody 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla z jagodami

Mleko zagotować. Do miski przelać 1/2 szklanki ciepłego mleka, wkruszyć świeże drożdże i wsypać łyżkę cukru. Tak przygotowany rozczyn odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. 

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę połączyć z rozczynem, żółtkiem i jajkiem, roztopionym masłem, pozostałym mlekiem i szczyptą soli. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ciasto rozwałkować. Blachę 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczeniami. Ciasto przełożyć do blachy i warstwami przekładać je jagodami.

Piec przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto można polukrować lub przed upieczeniem posypać kruszonką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota59 11.03.2014 07:57
MNIAM-ZAPACHNIAŁO LASEM
Seba 16.11.2013 13:08
bardzo smaczna
IKrakowianka 04.10.2012 18:49
super
RenataZ-et 01.03.2012 23:06
aż zachciało mi się takiej pysznej strucli... mniammm
maryśka 13.10.2011 11:25
super
Agnik 03.04.2011 15:25
pycha
mehia 19.07.2010 08:31
śliczna :)
wedith1 18.07.2010 13:58
Pyszna!
Iwusia 18.07.2010 11:04
Prezentuje się smacznie :)
iwa643 18.07.2010 08:09
oj smaczna widac

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak