Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w piwie

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1.5 kg
przyprawa warzywna 2 łyżki
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżka
majeranek 2 łyżki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
DODATKOWO:
cebula 1 sztuka
czosnek 2-3 ząbki
świeży majeranek 2-3 gałązki
piwo 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w piwie

Mięso umyć i dokładnie osuszyć, następnie ostrym nożem nakłuć w kilku miejscach. Wszystkie suche przyprawy razem z solą peklową wymieszać i natrzeć tym mięso. Schab po natarciu ułożyć na foli aluminiowej i obłożyć plastrami cebuli i czosnku oraz gałązkami majeranku, następnie zawinąć szczelnie w folię, ułożyć w naczyniu i tak odstawić na minimum 48godz.
Po tym czasie wlać do naczynia piwo i piec pod przykryciem w temp. 200st około 50-60 min.
Po upieczeniu mięso zostawić w foli do wystudzenia.
Mięso podawać pokrojone w plastry obłożone powstałą w trakcie pieczenia galaretką. Galaretka powstaje z wyciekającego z mięsa płynu i piwa wiec jest smaczna i nie trzeba jej doprawiać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 07.01.2013 19:01
Podoba mi się Twój pomysł na pieczeń.
Vanilla
Vanilla 06.01.2013 21:11
pycha
Bogusiaz 06.01.2013 18:14
fajny pomysł
Magula 06.01.2013 17:45
Ciekawy pomysł i pięknie wygląda na stole
adelajda 06.01.2013 16:54
ładna prezentacja !
Trolka 06.01.2013 16:27
Myślę, że spróbuję taki schab przyrządzić
Noruas 06.01.2013 16:26
Bardzo dobry przepis, uwielbiam mięso w piwie, więc chętnie bym spróbowała Twojej propozycji.
halina17 06.01.2013 16:18
Smaczny schab.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak