Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec na piernikowym biszkopcie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko sztuk 3
cukier szklanka 3/4
mąka ziemniaczana szklanka 3/4
mąka tortowa szklanka 1/4
proszek do pieczenia łyżeczka 1
kakao łyżka 2
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat łyżeczka 2
słodka śmietanka łyżka 6
masło do polewy kostka 1/4
czekolada mleczna tabliczka 3
wiórki kokosowe szklanka 1
kolorowa posypka szklanka 1/2
masa makowa puszka 1
masło do masy kostka 1
budyń waniliowy sztuka 2
woda szklanka 1/3

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec na piernikowym biszkopcie

Kroki postępowania

1
Oddzielić białka od żółtek.
Ubić mocną pianę z białek i cukru .
Wymieszać mąkę ziemniaczaną , mąkę tortową i proszek do pieczenia.
Dodawać do piany z białek po łyżce wymieszanej z proszkiem maki miksując cały czas . W trakcie miksowania piany z mąką wrzucać po jednym żółtku .
Krok 1 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
2
Dobrze wymieszać dodając kakao i przyprawę do piernika.
Krok 2 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
3
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni .
Blaszkę ciasta wysmarować masłem i wysypać bułką tartą .
Wlać ciasto.
Krok 3 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
4
Ciasto piec ok. 15-20 minut ( Trzeba pilnować i sprawdzać patyczkiem do ciasta czy jest już dobre ). Wyjąć blaszkę z piekarnika i zostawić ciasto do ostygnięcia .
Krok 4 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
5
Zimny biszkopt przekroić ostrożnie na pół jak na tort .
Krok 5 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
6
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło. Masę makową wrzucić na masło. Wymieszać i dobrze ogrzać .Wlać rozrobione w 1/3 szklanki wody budynie. Zagotować mieszając cały czas aż masa zgęstnieje .
Krok 6 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
7
Dolną część biszkoptu ułożyć w blaszce w której się piekła .Wyłożyć na nią gorącą masę makową .
Krok 7 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
8
Przykryć drugą połówką ciasta .
Krok 8 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
9
Śmietankę lub wodę ( 6 łyżek ) zagotować z masłem i pokruszoną czekoladą . Dobrze wymieszać .
Krok 9 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
10
Wylać na ciasto i rozsmarować .
Krok 10 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto
11
Posypać z wierzchu pokruszonymi orzechami , wiórkami kokosowymi , kolorową posypką – jak kto lubi .
Można dekorować połówkami orzechów włoskich.

Postawić w chłodnym miejscu na 12 godzin ( a jeszcze lepiej 24 godziny )
Krok 11 - Makowiec na piernikowym biszkopcie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Vanilla
Vanilla 06.01.2013 21:11
świetny
IwonaKa 06.01.2013 16:15
to coś dla mnie,uwielbiam ciasta z makiem
artur7 06.01.2013 16:12
lubię mak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak