Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka na słodko z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karkówka 5 plastrów
sól 1,5 łyżeczki
pieprz 0,5 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1,5 łyżeczki
rodzynki 30 dag
sok jabłkowy 1,5 szklanki
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka na słodko z rodzynkami

Plastry karkówki /o grubości ok. 2 cm/ delikatnie rozbijamy i oprószamy z obu stron przyprawami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. W naczyniu układamy plaster mięsa, obsypujemy go namoczonymi i odsączonymi rodzynkami, kładziemy kolejny plaster karkówki, ponownie posypujemy go rodzynkami i tak do wykorzystania składników. Karkówkę zalewamy sokiem jabłkowym /najlepiej kupnym bez cukru by potrawa nie była zbyt słodka/, naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy do miękkości - ok 1 godz. Kilka minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy by mięso lekko się zrumieniło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 06.01.2013 17:49
mniam
sara1 06.01.2013 14:48
smaczne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak