Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab 500 gr
jabłka 2 szt
rozmaryn
musztarda 1 łyżka
miód 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
wino białe wytrawne 100 ml
boczek 100 plastry

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką

Kroki postępowania

1
Schab ponacinać, w każdą wnękę wsadzić plasterek jabłka, rozmaryn oraz kilka liści laurowych.
Krok 1 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
2
Obwinąć plasterkami boczku i ścisnąć sznurkiem do pieczeni.
Krok 2 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
3
Na dno foremki wsypać troszkę tymianku, rozmarynu i liść laurowy. Włożyć pieczeń i polać olejem.
Włożyć do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 15 minut.
Krok 3 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
4
Po tym czasie wyjąć pieczeń i polać mieso białym winem
Krok 4 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
5
Przykryć aluminium i piec jeszcze około 30 minut, jeśli macie większy kawałek mięsa dołóżcie 10 minut.
Ostanie 5-10 minut odkryć mięso.
Krok 5 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
6
Do mięsa przygotować sos miodowo musztardowy :
musztardę , miód i ocet podgrzać w naczyniu aż do zgęstnienia tj. dosłownie kilka chwil..
Krok 6 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
7
Wyjąć schab, kroić w plastry i podawać z sosem musztardowo miodowym.
Krok 7 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto
8
Smacznego !
Krok 8 - Schab pieczony w jabłkach pod miodowo-musztardową kołderką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 11.08.2015 20:48
apetyczne mięsko
usmiech 24.02.2014 11:05
dobry przepis
IZABELA29 04.11.2013 08:46
oczami można go jeść .
Katarzyna59 11.07.2013 07:20
bardzo apetyczne jedzonko
aisza1 13.06.2013 06:13
mniam pycha zjadła bym takiego chabu
goofy9 19.03.2013 23:16
wygląda wyjątkowo apetycznie
mirosława4 12.02.2013 18:27
ależ apetyczny i jak pięknie podany
Bernadeta1 30.01.2013 18:30
bardzo smacznie wygląda
cooleczka 10.01.2013 22:02
ale apetycznie wygląda
Anna133 10.01.2013 21:04
no cudo , słów mi brak ciekawa jestem smaku
IwonaKa 10.01.2013 21:02
świetny schab,chętnie bym się wprosiła na kawałeczek
gosia56 10.01.2013 20:56
super
Krzysztof15 10.01.2013 20:55
pycha
Konczi 10.01.2013 20:28
pięknie podany pięknie pokazany jak wykonać ! super!
Simeo 10.01.2013 20:25
wygląda świetnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak