Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w pikantnej zalewie na zimno

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 4 szt
ogórki konserwowe 1 słoik
papryka konserwowa 1 słoik 500ml
Bułka tarta klasyczna Prymat
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
Zalewa:
woda 1 l
cukier 4 łyżki
ocet 4 łyżka
olej 1 szklanka
sól 2 łyzka
ziele angielskie 5 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 5 szt
przecier pomidorowy 100 ml
indyk 1 kg
ketchup 6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w pikantnej zalewie na zimno

Mięso mielone z indyka doprawiłam i wyrabiałam chwilkę by się ładnie połączyły smaki , do takiego mięsa dodajemy pokrojoną paprykę i ogórka , a także cebulkę , muszą być małe kawałki bo się łatwiej potem formuje kuleczki.
Tak przygotowane pulpety obtaczamy w bułce i pieczemy na oleju na złoto , można też upiec w piekarniku w tedy nie trzeba obtaczać w bułce i są mniej kaloryczne .
Następnie robimy zalewę;
Do wody dodajemy wszystkie przyprawy , poszatkowaną cebulę , resztę składników i zagotować ok 5 min .
Klopsy ukladać ,najlepiej w litrowych słoikach i zalewać zalewą , powinno wystarczyć na 3 słoiki , zakręcić i po ok 5 dniach już są smaczne .Mozna trzymać z miesiąc w lodówce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 08.11.2013 11:27
przepyszne
usmiech 09.09.2013 07:41
bardzo dobre
Habibi 15.04.2013 12:11
Pięknie się prezentują :) Robiłam podobne danko z użyciem różnych mięs (wszystkie mi smakowały), coś na podobieństwo ryby po japońsku - uwielbiam takie przekąski na zimno, w zdecydowanej smakowo zalewie :)
AURELKA 12.03.2013 19:56
pyszności palce lizać
Anna133 15.02.2013 18:57
robię je często i pzrechowuję , na nie przewidziane okazje :)
Anna133 11.01.2013 13:03
Ale chyba by trzeba domieszać podgarla lub boczku bo mi wyszły twarde ,a z indyka najbardziej nam smakowały .
Iza10 10.01.2013 21:20
z szynki tez dobre jest : )
Babciagramolka 10.01.2013 19:02
Lubie pulpeciki a te wygladaja apetycznie
Anna133 10.01.2013 18:40
Wiesz , że to chyba pogodą jest , chcemy zjeść coś mocnego ! a w lecie to bardziej lekkie jedzenie , choc one sa fajne też w lecie bo zimne ;D
Rafał10 10.01.2013 18:28
ostatnio cały czas mam ochotę na coś pikantnego :) a takie knedelki... pyszotka !
Anna133 10.01.2013 17:27
Robiłam z róznych mięs , łopatki , karczku , szynki ,ale najbardziej smaczne jest z indyka , nie jest suche i nie jest twarde , mięso kupuję gotowe mielone z takiej lepszej firmy .
gosia56 10.01.2013 17:25
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak