Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenny z mikrofalówki - ze szczypiorkiem i lnem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
mąka graham 2 łyżki
mleko 4 łyżki
cukier 1 łyżeczka
śmietana 100 ml gęsta
masło 50 g
jajko 2 średnie
len 2-3 łyżki
Szczypiorek cienki 1/2 szkl.
sól 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat 1 łyżeczka
curru 1 łyżeczka
zioła włoskie 2 łyżeczki
mąka do podsypania
masło do smarowania
twarożek 2 pełne (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z mikrofalówki - ze szczypiorkiem i lnem

Ogrzałam w kubeczku mleko z cukrem (30 sek.na 750 W), było gorące, więc przed dodaniem drożdży dolałam podaną ilość śmietany i wymieszałam, by obniżyć temperaturę. Dopiero wsypałam i wymieszałam suche drożdże. Mąkę wymieszałam z suchymi przyprawami i wsypałam do miski, w środku zrobiłam dołek i wlałam rozrobione w mleku i śmietanie drożdże, posypałam łyżką mąki i odstawiłam na kilka minut do wyrośnięcia.

Szczypiorek opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i drobno posiekałam.

W kubeczku rozpuściłam masło, wbiłam do niego 2 jajka i rozmieszałam z solą. Dodałam do mąki razem ze szczypiorkiem.

Dokładnie wyrobiłam ciasto ręcznie. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na 20 sek. na 350 W do wyrośnięcia.
Ciasto zagniotłam i obtoczyłam w ziarenkach siemienia lnianego, po czym przełożyłam do plastikowego garnka przeznaczonego do gotowania w kuchence mikrofalowej. Ponownie wstawiłam na 20 sek. na 350 W do mikrofalówki celem wyrośnięcia. Wyjęłam na 5 minut i kilka razy (3-4) powtórzyłam tę czynność, gdyż zauważyłam, że ciasto nie zwiększyło swej objętości. Dopiero po tych powtórkach ruszyło w górę

Garnek wstawiłam do mikrofalówki (na kratce do pieczenia/gotowania), ogrzewałam 6 minut na 350 W, następnie 4 minuty na 950W.
Po wyjęciu z kuchenki pozostawiłam w garnku na 3 minuty, po czym wyłożyłam na kratkę, by lekko odparował i odpoczął. W tym czasie nagrzałam piekarnik do ok. 250 stopni C.
Gdy piekarnik był już gorący, posmarowałam bochenek dookoła masłem i wstawiłam do piekarnika (na kratkę metalową), by się ładnie zrumienił - wcześniej był oczywiście bladziutki.

Po kilku minutach w piekarniku i lekkim obracaniu o jakieś 90 stopni (3-4 razy dookoła własnej osi) chlebuś był przyjemnie rumiany i chrupiący !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 06.10.2014 15:38
chlebek jest smaczny i łatwy - można zmienić przyprawy i dodatki, co zupełnie zmieni charakter i smak gotowego chlebka :)
Ewelina38 03.10.2013 09:18
bardzo apetycznie wygląda, taka rumiana i zapewne chrupiąca skórka no a do tego smak i zapach chlebka :)
gottrina 08.01.2013 20:44
świetny chlebek
IwonaDD 08.01.2013 20:02
swietny
AURELKA 08.01.2013 19:51
poprosze kawałek
magdziorka6 08.01.2013 19:34
ale fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak