Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenny z mikrofalówki - ze szczypiorkiem i lnem
Szczypiorek opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem i drobno posiekałam.
W kubeczku rozpuściłam masło, wbiłam do niego 2 jajka i rozmieszałam z solą. Dodałam do mąki razem ze szczypiorkiem.
Dokładnie wyrobiłam ciasto ręcznie. Przykryłam pokrywką i wstawiłam do kuchenki mikrofalowej na 20 sek. na 350 W do wyrośnięcia.
Ciasto zagniotłam i obtoczyłam w ziarenkach siemienia lnianego, po czym przełożyłam do plastikowego garnka przeznaczonego do gotowania w kuchence mikrofalowej. Ponownie wstawiłam na 20 sek. na 350 W do mikrofalówki celem wyrośnięcia. Wyjęłam na 5 minut i kilka razy (3-4) powtórzyłam tę czynność, gdyż zauważyłam, że ciasto nie zwiększyło swej objętości. Dopiero po tych powtórkach ruszyło w górę
Garnek wstawiłam do mikrofalówki (na kratce do pieczenia/gotowania), ogrzewałam 6 minut na 350 W, następnie 4 minuty na 950W.
Po wyjęciu z kuchenki pozostawiłam w garnku na 3 minuty, po czym wyłożyłam na kratkę, by lekko odparował i odpoczął. W tym czasie nagrzałam piekarnik do ok. 250 stopni C.
Gdy piekarnik był już gorący, posmarowałam bochenek dookoła masłem i wstawiłam do piekarnika (na kratkę metalową), by się ładnie zrumienił - wcześniej był oczywiście bladziutki.
Po kilku minutach w piekarniku i lekkim obracaniu o jakieś 90 stopni (3-4 razy dookoła własnej osi) chlebuś był przyjemnie rumiany i chrupiący !!!