Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste, kakaowe muffiny z bakaliami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 220 gram
mąka tortowa 50 gram
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 0,5 łyżeczki
cukier 80 gram
miód 2 łyżki
maślanka 250 ml
olej 4 łyżki
jajko 1 sztuka
sól szczypta
Cynamon mielony Prymat 1,5 łyżeczki
kardamon 0,5 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 0,5 łyżeczki
bakalie 0,5 szklanki
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste, kakaowe muffiny z bakaliami

Przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Najpierw łączymy wszystkie suche składniki oprócz mieszanki bakaliowej, czyli: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, cukier, sól, przyprawy.

Następnie w drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, miód i jajko.

Bakalie siekamy. Mieszamy niezbyt dokładnie zawartość obu misek i dodajemy bakalie.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciastem napełniamy foremki do muffinek do 3/4 ich wysokości (polecam foremki silikonowe, nie trzeba smarować ich tłuszczem, bo muffiny nie przywierają do nich).

Pieczemy ok 25 minut. Do suchego patyczka.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.04.2013 23:54
bardzo smaczne
zdeba 17.01.2013 21:19
uwielbiam zdrowe muffinki :)
karolina1869 13.01.2013 17:50
piekne
Angelika10 03.01.2013 02:08
pyszne
Renataj 02.01.2013 13:20
Oj skusiła bym się...
ewka1978 02.01.2013 12:43
ślicznie wyglądają
Monika111 02.01.2013 12:18
Bardzo fajne zdjęcie :)
Konczi 02.01.2013 12:15
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak