Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na kruchym cieście.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 1,5 szkl.
cukier 2 czubate łyzki
żółtko jajek 4 szt.
margaryna 1/2 kostki
twaróg 1/2 kg
jajko 4-5 szt
kasza manna 2 łyżki
cukier 15 łyżek
masło 1/2 kostki
cukier wanilinowy 1 op
aromat waniliowy wg uznania
rodzynki wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na kruchym cieście.

Mąkę i margarynę posiekać nożem,dodać żółtka oraz cukier i zagnieść ciasto.
Można odciąć kawałek ciasta by zrobić na wierzchu kratkę ale niekoniecznie,ciasto rozwałkować,włożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem i zapiec ok.15 minut.
Masa serowa:twaróg przekręcić przez maszynkę.Do makutry włożyć masło i ucierać,dodając twaróg,cukier,jajka oraz kaszę manną.Na koniec dodac cukier wanilinowy i kilka kropli aromatu.Dla lubiących rodzynki proponuję dodać je do masy twarogowej.
Na podpieczony spód wyłożyc masę serową a z pozostałego ciasta zrobic cieniutkie wałeczki i ułozyć je na serze w kratkę.Całość piec ok.50 minut w tem .175-180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 15.01.2014 21:30
smakowicie wygląda
Dorian 02.10.2013 23:42
pyszne ciasto
adelajda 21.05.2013 18:27
Wszystkie serniki bardzo lubię a Twój na pewno wypróbuję
Aneta41 25.04.2013 10:52
mmm.. to jest to:) uwielbiam serniczek na kruchym cieście, lecz bez rodzynek
barbara11561 12.01.2013 14:07
pyszny serniczek:)
IZABELA29 07.01.2013 08:23
i ja upiekę sernika ale chyba z dodatkiem masy karmelowej,zobaczymy jak wyjdzie.?
Wacław 06.01.2013 11:44
pyszny,już mi ślinka leci,hmmm...
MAR3STA 03.01.2013 15:49
przepyszny sernik
caralajna 03.01.2013 09:39
świetny, mniam
anemon 03.01.2013 09:25
Ja z tych co wolą sernik z rodzynkami, więc Twój bardzo mi odpowiada. Jak zwykle pięknie go podałaś.
alaaa 02.01.2013 20:52
smaczny taki sernik
Motorek 02.01.2013 11:27
pycha
Lemon 02.01.2013 10:16
eksta
misia53 02.01.2013 09:20
kiedyś przeważnie piekłam w prodizu i wszystko tak smakowalo jak ten serniczek
ben-ka 02.01.2013 09:15
Piekę w spodzie od długiego prodiża a więc wielkość jak keksówki.
IZABELA29 02.01.2013 09:14
ostatnio polubiłam takie serniczki z 1/2 kg sera szybciej się je zjada i można pokombinować z nowym serniczkiem, pieczony w keksówce jak się domyślam. ?
IZABELA29 02.01.2013 09:12
pyszny ten serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak