Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony winny

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kości wieprzowe 60 dag
marchewki 3
seler 1/2
buraki czerwone 1 kg
wino czerwone 200 ml
sól do smaku
zakwas buraczany 500 ml
ziele angielskie 4
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony winny

Kroki postępowania

1
Kości wieprzowe zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy, solimy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu.
Krok 1 - Barszcz czerwony winny foto
2
Po tym czasie kości wyjmujemy, a w to miejsce dodajemy marchewkę oraz seler. Gotujemy kolejne 45 minut. Gdy warzywa będą miękkie również wyjmujemy.
Krok 2 - Barszcz czerwony winny foto
3
Wkładamy całe, obrane buraki. Dodajemy również przyprawy ziołowe. Gotujemy około 60 minut.
Krok 3 - Barszcz czerwony winny foto
4
Tak przygotowany wywar przelewamy przez sitko.
Krok 4 - Barszcz czerwony winny foto
5
Następnie do gorącego wlewamy zakwas (ja dodałem łagodny zakwas z imbirem http://www.doradcasmaku.pl/przepis/261795/zakwas-buraczany-z-imbirem.html).
Krok 5 - Barszcz czerwony winny foto
6
oraz czerwone wino.
Krok 6 - Barszcz czerwony winny foto
7
Mieszamy i barszczyk jest gotowy. Możemy podawać natychmiast lub odgrzać po pewnym czasie. Smacznego.
Krok 7 - Barszcz czerwony winny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.09.2013 10:48
wina nigdy nie dodawałam a muszę wyprobować
ewaa 03.01.2013 20:30
super
aginaa 02.01.2013 19:40
uwielbiam
polly66 01.01.2013 22:35
winko dobre :D
Katarzyna/kate1980 01.01.2013 21:34
świetny przepis na pewno wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak