Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany nadziewane grzybami
Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - do zeszklenia.
Oczyszczone grzyby (podgrzybki, prawdziwki, maślaki) kroimy na drobne części, paprykę w kostkę i razem z miąższem bakłażanów dodajemy do zeszklonej cebuli.
Smażymy wszystko przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ser feta. Pomidory i ser dodajemy do grzybów, dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem (z solą proszę uważać, gdyż ser feta jest dość słony).
Gotowym farszem napełniamy połówki bakłażanów. Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200°C.
Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego :)