Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakłażany nadziewane grzybami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby leśne 30 dag
cebula biała 2 szt
czosnek 2 ząbki
papryka czerwona 1 szt
pomidor 2 szt
ser feta 15 dag
olej 5 łyżek
koper świeży kilka gałązek
sól do smaku
pieprz do smaku
bakłażan

Przepis i sposób przygotowania na: Bakłażany nadziewane grzybami

Bakłażany myjemy, rozcinamy wzdłuż na dwie równe połowy i wydrążamy miąższ, który kroimy w dużą kostkę.

Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek - do zeszklenia.

Oczyszczone grzyby (podgrzybki, prawdziwki, maślaki) kroimy na drobne części, paprykę w kostkę i razem z miąższem bakłażanów dodajemy do zeszklonej cebuli.

Smażymy wszystko przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. W kostkę kroimy również ser feta. Pomidory i ser dodajemy do grzybów, dokładnie mieszamy doprawiając do smaku solą i pieprzem (z solą proszę uważać, gdyż ser feta jest dość słony).

Gotowym farszem napełniamy połówki bakłażanów. Układamy na blaszce i zapiekamy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 200°C.

Przed podaniem posypujemy świeżym koperkiem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 02.12.2013 09:53
ale smakowite danie
Pietruszka 17.11.2013 10:45
fajnie wyglądają
Ela15 01.11.2013 21:11
super wyglądają
Katarzyna59 28.09.2013 20:24
coś pysznego
Dorian 20.09.2013 21:57
pyszne jedzonko
Róża1 29.07.2013 18:48
przepyszne!!!!danie:-)
jozefinach 20.06.2013 10:38
Takich bakłażanów jeszcze nie jadłam.
adelajda 29.04.2013 17:22
rewelacja !!
Anna169Hosz 22.04.2013 16:05
Poezja smaków.
kasienka23 19.04.2013 07:37
pyszne danie, uwielbiam bakłażany!
Neetka90 16.04.2013 10:28
musi być dobre
miki47 28.03.2013 09:19
bardzo smaczny przepis
Grazyna0211 27.03.2013 14:16
bardzo mi się podoba to danie
mic 16.03.2013 22:13
pieknie wyglada
ONY_za_kare 16.03.2013 21:47
pyszna propozycja
pajbek 07.03.2013 13:29
Ależ to musi być smaczne :-)
Pani Domu 16.02.2013 19:17
musi być pyszne
IKrakowianka 13.02.2013 23:13
świetnie wyglądają
ALAGOR 05.02.2013 23:39
warto spróbować
Katarzyna59 05.02.2013 12:20
pycha
Ania67 02.02.2013 14:48
extra
Renia1 29.01.2013 22:24
świetna lekka przystawka i na pewno apetyczna
magdziorka6 26.01.2013 19:25
zapowiadają się smacznie
Angelika10 24.01.2013 00:09
świetne
MAR3STA 21.01.2013 18:38
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak