Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lasagne z wiejską kiełbasą i czerwoną fasolką.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron lasagne 6 płatów
kiełbasa
ser żółty 7 plastrów
fasola czerwona z puszki 1 puszka
czosnek 2 ząbki
olej
oliwa
masło
sól
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne z wiejską kiełbasą i czerwoną fasolką.

Kroki postępowania

1
Płaty makaronu lasagne ugotowałam w wersji al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.Wiejską kiełbasę obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.Podsmażyłam kiełbasę na odrobinie oliwy z oliwek dodając do niej lubczyk i oregano.Posiekałam ząbki czosnku.Naczynie żaroodporne(moje już dość wysłużone)wysmarowałam masłem.Na spodzie wysmarowanego masłem naczynia ułożyłam dwa płaty lasagne, a na nich dwa plastry żółtego sera.Na tą pierwszą makaronowo - serową warstwę wyłożyłam odcedzoną i opłukaną czerwoną fasolkę z puszki.Na fasolkę posypałam połowę z całości pokrojonego czosnku.
Krok 1 - Lasagne z wiejską kiełbasą i czerwoną fasolką. foto
2
Przykryłam fasolkę i część czosnku kolejnymi 2 płatami lasagne i 2 plastrami żółtego sera.Na kolejną ułożoną warstwę makaronu lasagne i sera wyłożyłam podsmażoną z przyprawami kiełbasę.Kiełbasę przykryłam dwoma płatami makaronu lasagne.Na makaronie, na samym wierzchu całej lasagne ułożyłam trzy plastry sera żółtego.
Krok 2 - Lasagne z wiejską kiełbasą i czerwoną fasolką. foto
3
Serowy wierzch posypałam resztą czosnku oraz słodką mieloną papryką. Zapiekałam, podgrzewałam przed samym podaniem przez 30 minut(25 minut pod przykryciem, żaroodpornym wiekiem, a pozostałe pięć minut bez przykrycia).
Czosnek tutaj, mimo, że nie jest go wcale najwięcej, króluje, robi najwięcej smakowitego zapachu i podkreśla smak całości, ciekawie i smacznie także skomponowało się oregano i lubczyk z wiejską kiełbasą, wszystkie wykorzystane składniki apetycznie się zestawiają dając sycący i pyszny, a przede wszystkim szybki obiad.
Krok 3 - Lasagne z wiejską kiełbasą i czerwoną fasolką. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 15.01.2014 12:57
pysznie się prezentuje
IZABELA29 15.01.2014 08:31
warto skosztować tej wersji
ben-ka 14.01.2014 09:43
Dla mnie,to coś nowego, bo z takim farszem nie robiłam jeszcze.
fotoviderek 21.03.2013 07:51
Oryginalne lasagne. Pycha :)
Seba 25.01.2013 14:21
fajny pomysł
Alex_M 14.01.2013 13:12
ciekawa lasagne!!
Magda24 05.01.2013 22:58
smaczne z pewnością
PaniMISIOWA 05.01.2013 17:41
ciekawa alternatywa dla klasycznej lasagne
Kuchareczka2 05.01.2013 14:30
pyszna
gosia1988 05.01.2013 14:23
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak