Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser brzoskwiniowy na ciepło

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

brzoskwinie 4 szt
żółtko jajek 2 szt
migdały bez skórki 0,5 szklanki
cukier 3 łyżki
sok jabłkowy 0,5 szklanki
masło 1 łyżka
herbatniki 5 korzenne

Przepis i sposób przygotowania na: Deser brzoskwiniowy na ciepło

Brzoskwinie przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przekrawamy i usuwamy pestki. Migdały prażymy w piekarniku by nabrały lekko złotego koloru i drobno siekamy. Ciasteczka rozkruszamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem i układamy w nim połówki brzoskwini. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy migdały i ciasteczka, mieszamy i napełniamy "z czubkiem" miejsca po pestce. Całość skrapiamy sokiem jabłkowym, resztę soku wlewamy na dno naczynia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 35 min. do czasu aż góra nadzienia będzie złocista.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 11.01.2013 21:18
Ale deserek wymyśliłaś :) super musi smakować :p
Isia 07.01.2013 14:23
fajny deserek
Klausia 05.01.2013 11:23
No musi być naprawdę wyśmienite :)
Anula 05.01.2013 11:12
Pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak