Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto z herbatnikami bitą śmietaną i migdałami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

herbatniki 600 gram
mleko 1 litr
cukier 3/4 szklanki
budyń waniliowy 1 opakowanie
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
masło 1 kostka
śmietana kremowa 30% 0,5 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opanowanie
płatki migdałowe 100 gram
kajmak 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z herbatnikami bitą śmietaną i migdałami

Krem:

3/4 litra mleka zagotować z cukrem , dodać rozrobiony budyń w 1/4 litra mleka z mąką, mąką ziemniaczaną i jajkiem. Zagotować. Wystudzić, zmiksować z masłem.

Masa śmietanowa:

Żelatynę rozpuścić w 2/3 szklanki wody. Śmietanę ubić, stopniowo dodać rozpuszczoną żelatynę, zmiksować.

Na blasze ułożyć ciastka. Na nie masę budyniową . Przykryć ciastkami. Rozprowadzić masę kajmakową. Przykryć ciastkami. Na wierzch położyć masę z bitej śmietany. Posypać migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 25.03.2013 00:17
ale pyszności
safcia 04.01.2013 17:04
bardzo smaczne
misia53 04.01.2013 13:13
do gustu bardzo mi przypadło to ciasteczko
kala9287 04.01.2013 13:10
pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak