Przepis i sposób przygotowania na: Sernik pomarańczowy z rodzynkami i czekoladą
-Otrzymaną masą wyłożyć dno blaszki/prostokątna średniej wielkości/ wyłożonej papierem do pieczenia.
-Wstawić do lodówki.
-Ser umieścić w głębokiej misce i przy pomocy mieszadła miksera ustawionego na wolne obroty ucierać, dodając stopniowo cukier, cukier waniliowy i po jednym jajku / jajka należy dodawać po wymieszaniu poprzedniego/.
-Na koniec dodać śmietanę, budyń,sok i aromat pomarańczowy.
- Składniki wymieszać dokładnie, ale delikatnie by zbytnio nie napowietrzać masy.
-Umyte , osuszone rodzynki wymieszać ze skórką pomarańczową, delikatnie poprószyć mąką i dodać do utartego sera. Lekko przemieszać.
-Masę przelać na schłodzony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
-Po ok.15 min.obniżyć temperaturę do 150 st. C i piec ok.1 godziny.
-Po upływie tego czasu wyjąć /delikatnie/ blaszkę z piekarnika , a na wierzchu rozprowadzić śmietanę wymieszaną z cukrem.
-Sernik wstawić ponownie do piekarnika na ok.10-15 minut.
-Gotowy sernik wystudzić.
-Dżem lekko podgrzać i polać nim zimną powierzchnię ciasta.
-Pozostawić do stężenia.
-Czekoladę roztopić i polać dekoracyjnie wierzch sernika.