Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kutia

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pszenica 2/3 szkl.
pęczak 2/3 szkl.
sól
mak 400 g
miód 1/2 szkl.
orzechy włoskie 100 g
orzechy laskowe 100 g
fistaszki 100 g
figi 150 suszone
daktyle 150 suszone
rodzynki 150 g
migdały 100 g
czekolada 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kutia

Pszenicę i pęczak opłukać pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, nakryć i pozostawić do spęcznienia - dolać wody, posolić i ugotować do miękkości.
Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Mak zmielić na sucho, zalać wrzątkiem i gotować 10 minut - odcedzić.
Posiekać grubo migdały i orzechy, pokroić owoce suszone, a rodzynki pozostawić w całości.
Czekoladę pokroić w drobną kostkę - można dodać po połowie tabliczki mlecznej oraz deserowej.
Połączyć mak z ziarenkami, bakaliami, czekoladą oraz miodem.
Wszystko dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.

Kto lubi, może dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, suszone śliwki, żurawinę lub aromat rumowy albo migdałowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.12.2015 20:32
nigdy nie jadłam
gosia561 29.10.2014 12:46
smak świąt
Habibi 26.12.2012 09:46
Ja w tym roku dodałam, żeby sprawdzić, czy jest różnica w smaku, ale nie zauważyłam... wiem, że niektórzy robią z samego pęczaku...
Stenka 26.12.2012 08:39
pęczaku nie dodaję
gottrina 25.12.2012 21:16
też nigdy nie jadłam, ciekawa jestem jak smakuje
Sylwia26 25.12.2012 20:31
ślinka leci
IwonaKa 25.12.2012 20:21
nigdy nie jadłam kutii,wygląda bardzo smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak