Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 20 dag
ryż brązowy 100 gram
cebula 1
białko 3
olej
sól
pieprz
majeranek
łosoś wędzony 100 brzuszki
grzyby suszone 3 garście

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem

Kroki postępowania

1
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 żółtka
15 dag masła
0,5 łyżeczki soli

Do miski wsypujemy mąkę oraz sól, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło, wszystkie składniki zagniatamy do czasu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka, bądź też zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowywania farszu.
Krok 1 - Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem foto
2
Kapustę należy odcisnąć, posiekać i ugotować do miękkości z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Ryż gotujemy do miękkości (ok25-30minut) w osolonej wodzie. Namoczone i posiekane grzyby przesmażamy na oleju razem z cebulką pokrojoną w kostkę. Do miski przekładamy odciśniętą kapustę, ugotowany ryż, przesmażoną z grzybami cebulkę oraz łososia pokrojonego w drobną kostkę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, na koniec wlewamy białka i mieszamy.
Krok 2 - Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem foto
3
Ciasto wyciągamy z zamrażarki i dzielimy na 2 części (jedna minimalnie większa od drugiej). Mniejszą wałkujemy na grubość ok. 5mm, wykrawamy kształt dużej ryby i układamy na blaszce wyłożonej papierem od pieczenia. Na ciasto wykładamy farsz, ale pozostawiamy z każdej strony ok. 2cm wolnej przestrzeni, aby później móc skleić ciasto. Pozostawione brzegi ciasta delikatnie smarujemy wodą bądź mlekiem. Wałkujemy drugą część ciasta i nakrywamy farsz, brzegi dokładnie dociskamy, aby się skleiły, a następnie odkrawamy nadmiar ciasta. (Mi pozostało nieco farszu i z nadmiaru ciasta zrobiłam paszteciki).
Krok 3 - Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem foto
4
Brzegi ciasta dociskamy widelcem, dzięki czemu nie tylko mamy pewność że ryba się nie rozklei podczas pieczenia, ale dodatkowo mamy ładny wzorek. Nożem robimy łuski, a w każdym rombie robimy wykałaczką dziurkę, podobnie jest to nie tylko element dekoracyjny, ale również ciasto ładnie się upiecze i nie będzie żadnych „wybrzuszeń”. Z ziela angielskiego robimy oko. Rybę smarujemy mlekiem i pieczemy w temp. 200* ok. 20-25 minut (piekłam po raz pierwszy i nie spojrzałam dokładnie na zegarek).
Krok 4 - Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem foto
5
Rybę pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia. Dopiero zimną rybkę można przełożyć na półmisek. Podajemy jako jedno z dań wigilijnych, u mnie z dodatkiem czerwonego barszczu do popicia.
Krok 5 - Wigilijny kulebiak z wędzonym łososiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 17.04.2014 23:14
bardzo fajny farsz
jasiek 09.04.2014 17:36
super danie
Grazyna0211 29.03.2014 20:53
świetny pomysł
monika141 28.12.2013 09:48
wygląda świetnie
dwa pokoje z kuchnią 24.04.2013 17:15
rybka cudeńko!
Stenka 24.01.2013 07:37
extra
Klausia 21.01.2013 09:55
Genialne :) urzekł mnie ten przepis i w ogóle pomysł :D Wypunktuję go jak się tylko da :)
Marcinkemp 02.01.2013 16:39
Robi wrażenie.
mysza75 28.12.2012 14:07
Super ten kulebiak, i jak ładnie wygląda, muszę wypróbować przepis :-)
Poison1988 25.12.2012 22:53
Wygląda cudnie :) Arcydzieło!
Katarzyna/kate1980 25.12.2012 21:43
śliczny
Mysiunia 25.12.2012 11:19
Oświadczam, że kulebiak okazał się strzałem w dziesiątkę :) Jest na prawdę bardzo smaczny :) Z racji tego, że na Wigilii były tylko 4 osoby, a kulebiak był przedostatnim daniem zjedliśmy go mało co, bo nie dało się więcej, ale dziś rozkroję go na stół dla gości :) Farsz się nie rozsypuje, ciasto jest dobrze wypieczone, a wędzony łosoś podkreśla smak całego dania :) Warto wypróbować :)
Zdzisław 24.12.2012 23:52
REWELACJA... i tyle...
adelajda 24.12.2012 22:04
ależ piękny pomysł !
Henryka2 24.12.2012 18:53
Pięknie wygląda. Apetyczna "rybka".
Beatris 24.12.2012 16:31
Na tę Wigilię nie zdążę już zrobić, ale na następną chyba się skuszę.
kupiska 24.12.2012 16:21
wyglada jak zabawka gumowa:) pomysłowe:)
teresa18 24.12.2012 15:49
świetny, szkoda go będzie zajadać
aisoglam 24.12.2012 15:40
Fantastycznie wygląda :)
Mysiunia 24.12.2012 14:55
eMMe - u mnie też to nowość i też jeszcze nigdy nie jadłam :) Wczoraj szukając przepisu na ciasteczka natknęłam się w starej gazecie na przepis na kulebiaka, skorzystałam z przepisu na ciasto ale farsz zrobiłam zupełnie inny:) Te kilka pasztecików, które zrobiłam z nadmiaru ciasta i farszu były pyszne, więc mam nadzieję, że kulebiak również :) Przepis już dodany, ale nieskonsumowany jeszcze :) Jeszcze tylko 2 godzinki do Wigilii :) Jutro zdam relacje jak w smaku:)
Pietruszka 24.12.2012 14:46
świetna rybka
Wiesława1 24.12.2012 14:38
super
eMMe 24.12.2012 14:37
Piękny przepis i bardzo smaczne to musi być, jednak u nas nie robi się nigdy kulebiaka
gosia56 24.12.2012 14:25
super
SylwiaMagdaSabin 24.12.2012 13:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak