Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik piernikowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasteczka 200 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2¾ łyżeczki
masło 80 g
cukier puder 180 g
cukier puder 1 łyżka
jajko 4 sztuki
skórka pomarańczowa 2½ łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
budyń waniliowy 1½ łyżki
jogurt grecki 150 ml
sok pomarańczowy 1 łyżka
twaróg 1 (na sernik)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik piernikowy

Ciasteczka kruszymy na bardzo drobno i dodajemy do nich 2 łyżeczki przyprawy do piernika oraz rozpuszczone masło. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią ciasta dość mocno je przyklepując. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Do sera dodajemy 180g cukier puder i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie po kolei dodajemy po jednym jajku, 1½ łyżeczki skórki pomarańczowej,1 cukier waniliowy, ¾ łyżeczki przyprawy do piernika i budyń. Gotową masę wylewamy na ciastka i pieczemy 45-50 minut w 180C.
Jogurt, 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej, 1 łyżkę cukru pudru oraz 1 łyżkę soku pomarańczowego mieszamy i wylewamy na podpieczony sernik. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 12-15 minut.
Gotowy sernik zostawiamy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 01.01.2013 12:57
napewno bardzo smaczne ciasto
Isia 31.12.2012 18:07
super
IwonaKa 31.12.2012 17:54
ciekawy przepis,nie jadłam jeszcze takiego serniczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak