Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka gyros z czerwoną fasolą bez cebuli
- 2 duże filety z kurczaka (około 500g)
- duży słoik majonezu (500ml)
sos paprykowy:
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 majonezu (około 200ml)
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
sos ketchupowy
- 100 ml ketchupu
- 100 ml majonezu
Filety pokrój w paski i przypraw przyprawą gyros, dodaj 3 łyżki oleju wymieszaj i odstaw na minimum 30 min. Mięso smaż krótko na wysokim ogniu by było ścięte ale też nie wysuszone w środku.
Paprykę, ogórki i kapustę pokrój drobno. Fasolę i kukurydzę odsącz z zalewy. Po sporządzeniu sosów pozostały majonez wymieszaj z posiekaną kapustą.
Układaj warstwami:
- 1/2 kapusty pekińskiej wymieszanej z majonezem
- (ostudzone) filety
- kukurydza
- papryka
- fasola
- sos paprykowy
- pozostała część kapusty wymieszanej z majonezem
- sos ketchupowy
- ogórki
- odrobinę kapusty pekińskiej na wierzch
Ja swoją sałatkę ułożyłam wieczorem i wstawiłam do lodówki, ale wystarczy że schłodzisz ją przez jedną godzinę ponieważ ta sałatka nie musi się przegryzać. Przy nakładaniu sięgnij łyżką aż do spodu miski by zagarnąć wszystkie warstwy. Możesz też układać sałatkę w szerokich szklankach i schłodzić a każdy sobie wymiesza osobiście.
Pyszna!