Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z rodzynkami i warzywami w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchewka 1 duża
rodzynki 100 g
pieczarki 200 g
cebula biała 1
cebula czerwona 1
ogórki kiszone 3-4 średnie
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ziele angielskie 3-4 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
olej 1/3 szkl.
Sól ziołowa jodowana Prymat
cukier
matijasy 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z rodzynkami i warzywami w sosie pomidorowym

Śledzie pokroić w szerokie paski, zalać zimną wodą i odstawić na czas duszenia warzyw.

Ogórki pokroić w półplasterki, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki.
Marchewkę grubo utrzeć.

Rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać marchewkę i rodzynki - posypać przyprawami, dodać ziele angielskie i liście laurowe - lekko podlać wodą i udusić do miękkości.
Dodać pieczarki, ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut.

Sos doprawić do smaku i pozostawić do ostygnięcia.
Śledzie dokładnie osączyć i zalać sosem z warzywami - przemieszać, ułożyć w słoiku lub pojemniku z pokrywką i wstawić do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Im dłużej się macerują, tym są lepsze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karol29
Karol29 19.12.2014 23:55
Bardzo wyjątkowe
Habibi 30.12.2012 01:05
Te śledziki są wyjątkowe :)
babajaga1969 29.12.2012 18:50
lubię takie połączenie smaków - smaczne
caffee_tea 29.12.2012 17:05
super przepis
AURELKA 29.12.2012 16:36
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak