Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort makowy z kremem z białej czekolady

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

blaty:
jajko 5
cukier puder 15 dag
mąka pszenna 12 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
suchy mak 20 dag
poncz
woda 1/3 szklanki
wódka 3 łyżki
Krem:
biała czekolada 300 g
śmietana kremówka 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Tort makowy z kremem z białej czekolady

Kroki postępowania

1
BLATY: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier puder i żółtka. Wymieszać mąki, proszek i mak. Powoli połączyć z masą jajeczną i delikatnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 st. C przez 45 minut.
Krok 1 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
2
Blaty wystudzić i przekroić wzdłuż dwa razy.
Krok 2 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto
3
PONCZ: Wymieszać składniki na poncz i nasączyć blaty.
KREM: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wlać schłodzoną białą czekoladę i dalej ubijać. Przełożyć kremem blaty i udekorować według uznania.
Krok 3 - Tort makowy z kremem z białej czekolady foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 31.12.2012 00:56
super taki tort
babajaga1969 29.12.2012 18:51
pyszny ten tort
AURELKA 29.12.2012 16:35
znakomity
ewka1978 29.12.2012 16:18
świetny
miroslawa 29.12.2012 16:05
pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak