Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec jelenia z grzybami

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec jelenia 750 g
podgrzybki suszone 40 g
cebula 1 szt
ocet winny 1/2 szklanki
skórka z cytryny 1/2 szt
jałowiec do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie do smaku
Goździki całe Prymat 1 szt
śmietana 1 łyżka
Szafran nitki Prymat do smaku
smalec 2 łyżki
wino czerwone 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec jelenia z grzybami

Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej - "Polska Kuchnia Myśliwska"
Marynata: Składniki marynaty (ocet, wino, skórka cytryny, liście laurowe, goździk, ziele angielskie, pieprz)połączyć i zagotować. Przestudzić i przelać do naczynia próżniowego. Do tak przygotowanej marynaty przełożyć umyte i oczyszczone z błon mięso. Dodać jałowca i zamknąć szczelnie na 24h.
Mięso wyjąć z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i obsmażyć na tłuszczu ze wszystkich stron na patelni. Przełożyć do rondla, podlać wodą oraz 1/3 marynaty. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, co jakiś czas odwracając mięso i podlewając marynatą.
Grzyby namoczyć (ok. 200 ml wody), odsączyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni razem z cebulą. Podlać wodą, w której się moczyły, chwilę dusić, dodać soli, pieprzu oraz na sam koniec łyżkę śmietany.
Gotowy udziec pokroić w cienkie plastry, polać sosem z grzybów. Podawać z podsmażanymi ziemniakami i surówką.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jeleniasty 06.04.2020 21:47
Jak długo dusić go na wolnym ogniu pod przykryciem? Ile dolewamy mniej więcej wody do rondla a ile marynaty? Gdzie i kiedy dodajemy nitki szafranu?
Doradca Smaku 08.04.2020 11:09
W przepisie są te informacje: Przełożyć do rondla, podlać wodą oraz 1/3 marynaty. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości, co jakiś czas odwracając mięso i podlewając marynatą. Marynaty mamy ok. szklanki. Na początku dolewamy ok. 1/3 szklanki, a potem aż zużyjemy. Ilość wody powinna być dopasowana do ilości mięsa. Mięso ma być w niej zanurzone, by mogło się dusić (ok. 2 szklanek). Nitki szafranu dodajemy do marynaty.
Granita 30.08.2013 08:01
ciekawe jak smakuje...nigdy jelenia nie próbowałam
kate.500 29.12.2012 18:40
pysznosc
BeataJ 17.12.2012 20:32
ciekawe ciekawe :)
Sylwia56
Sylwia56 16.12.2012 20:56
fajny
Renata22 16.12.2012 20:18
dobre;) lekko kwaskowate za sprawą wina, ale i grzyby dodały niesamowitego aromatu;) polecam!
Mati13 16.12.2012 19:20
ale musiało pysznie smakowac
Simeo 16.12.2012 18:50
mam w planach podanie jelenia na święta
magdziorka6 16.12.2012 18:41
smakowita dziczyzna
Konczi 16.12.2012 18:34
dobre było ? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak