Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aniołek

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuka
śmietana 1,5 szklanka
cukier 1,5 szklanka
mąka ziemniaczana 3 łyżka
mąka 50 dag
margaryna 1,5 kostka
amoniak 1 łyżeczka
cukier wanilinowy 2 sztuka
mleko 3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: aniołek

2 Jaja, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki śmietany i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej ubijamy mikserem. 1/2 kostki margaryny ścieramy na tarce, następnie mieszamy z 50 dag mąki i 1 łyżeczką amoniaku, dodajemy do zmiksowanych produktów, dokładnie ze sobą ugniatamy do momentu aż powstanie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe porcje, wałkujemy na cienkie kawałki i pieczemy.
3 jaja miksujemy z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej, szklanką śmietany i cukrem waniliowym. W rondelku, na małym ogniu gotujemy 3 szklanki mleka ze szklanką cukru i kostką margaryny, mieszamy aby się nie przypaliło, do gotujących się składników dodajemy powoli zmiksowane wcześniej 3 jaja. chwile wszystko razem gotujemy.
Upieczone placki przekładamy gorącą masą, po ostygnięciu gotowego ciasta wstawiamy je do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pietruszka 26.07.2013 08:27
słyszałam już o tym cieście, muszę w końcu zrobić
Kasia36 18.12.2012 21:47
piękna nazwa :))
czarnyaniol1990 15.12.2012 20:43
ciekawa nazwa :)
monisia1977 15.12.2012 15:19
dobre
rjustysia 15.12.2012 14:56
podoba mi się nazwa :)
agnieszka214 15.12.2012 14:07
warto wypróbowac
Sylwia56
Sylwia56 15.12.2012 13:51
świetny
Goya 15.12.2012 13:12
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak