Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapuśniaczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 0,5 kostki
mąka pszenna 1,5 szklanki
śmietana kwaśna 0,5 szklanki
drożdże 2,5 dag
cukier 0,5 łyżeczki
sól 0,5 łyżeczki
Farsz:
kapusta kiszona 300 g
kapusta biała 300 g
sól
pieprz
DODATKOWO:
jajko 1 szt
kminek

Przepis i sposób przygotowania na: kapuśniaczki

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy ze śmietaną i cukrem. Dodajemy do mąki wymieszanej z solą oraz margaryny. Zagniatamy ciasto i wstawiany na 2h do lodówki.
Krok 1 - kapuśniaczki foto
2
Kapustę kiszoną oraz kapustę białą gotujemy osobno. Ostudzone mielimy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2 - kapuśniaczki foto
3
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 0,5 - 1 cm. Na cieście układamy wałek z farszu i zwiajmy.
Krok 3 - kapuśniaczki foto
4
Kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.
Krok 4 - kapuśniaczki foto
5
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy 25 min.
Krok 5 - kapuśniaczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 12.05.2013 15:27
bardzo smaczne
Klausia 18.12.2012 01:41
Uwielbiam kapuśniaczki :) Szczególnie z ostrym czerwonym barszczykiem :) Porywam przepis :)
Renata22 15.12.2012 22:47
rewelacja! ;)
ziutula
ziutula 15.12.2012 01:59
mogę jeść i jeść i barszczem popijać
jasiek 14.12.2012 22:39
świetny do barszczyku
czarnyaniol1990 14.12.2012 22:31
lubie :)
as28 14.12.2012 22:03
mniam
as28 14.12.2012 22:03
mniam
as28 14.12.2012 22:03
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak