Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier puder 20 dkg
ocet winny 2 łyżki
białko 4 szt
śmietana kremówka 30 dkg
borówka amerykańska 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Meryngi (bezy) z borówką amerykańską i sosem brzoskwiniowym.

W tych małych ciasteczkach z ubitych białek i cukru zakochał się Napoleon. Nazwał je tak od małego szwajcarskiego miasteczka Meringen, bo tam je pierwszy raz skosztował.

Do wypieku, a właściwie powolnego suszenia bezy stosuję proporcje, na 1 białko-50 g cukru pudru.
W zależności od tego ,co i ile chcemy upiec, bierzemy odpowiednią ilość białek i cukru. Na średni tort bezowy z 2 krążków wystarczy 5-6 białek i 250-300g cukru pudru. Białka z cukrem należy dobrze ubić, dodając 1-2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stop., na 5 min, a następnie obniżamy temp. do 120 stop. i suszymy jeszcze 90min.Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy bezę do zupełnego ostudzenia.
Jak piekę małe beziki ,to temp. obniżam do 100 stop. Proponuję zajrzeć i sprawdzić czy się za bardzo nie rumienią.
Meryngi Napoleona, to ciastka o średnicy 8-10cm.
Z papieru do pieczenia wycinamy kółka ,pędzlujemy lekko olejem i nakładamy na każde masę bezową na wysokość 1-1,5cm.Upieczone meryngi zdejmujemy ostrożnie z papieru. Można je przechowywać nawet kilkanaście dni.
Ubijamy śmietanę, bez cukru bo bezy są już dosyć słodkie i mieszamy z owocami. U mnie akurat borówka amerykańska. Masę wykładamy na krążki i przykrywamy drugim, który dekorujemy.
Sos brzoskwiniowy.
2 brzoskwinie dojrzałe
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koniaku
Wszystkie składniki zmiksować i polać meryngi.
Rozpusta całkowita! Polecam, od czasu do czasu taka ilość kalorii nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie, uszczęśliwi nas:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 14.12.2012 17:42
Mnie by z pewnością te kalorie uszczęśliwiły.
magdziorka6 13.12.2012 21:24
pyszna bomba kaloryczna
Joanna83 13.12.2012 21:03
Słodkie cudo :)
Monika-twin 13.12.2012 20:49
wygląda pieknie
Monika-twin 13.12.2012 20:49
wygląda pieknie
Anna133 13.12.2012 20:48
ja jutro zamierzam zrobić bezę
Kasnaj 13.12.2012 20:27
pycha
Habibi 13.12.2012 19:52
znam je pod nazwą merengi...
Małgorzata106 13.12.2012 19:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak