Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z białek

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ciasto czekoladowe, a tak naprawdę kakaowe jest proste w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do popołudniowej kawy. Do jego przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników, a kluczowym są białka jaj, które nadadzą mu puszystości. 

Składniki:

białko 3 szt
mąka 1 szkl.
cukier 1 szkl.
wiórki kokosowe 1/2 szkl.
olej 1/2 szkl.
śmietana 1/2 szkl
kakao 3 łyzki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z białek

Ciasto czekoladowe na białkach jest:

- proste i szybkie w przygotowaniu

- mocno kakaowe 

- pysznym deserem do popołudniowej kawy 

1. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru a następnie ciągle ubijając dodajemy śmietanę i kilka kropli aromatu do ciast.

2. Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi, łączymy z olejem i dodajemy ubitą wcześniej pianę - mieszamy do połączenia składników najlepiej drewniana łyżką.

3. Foremkę keksówkę teflonową smarujemy tłuszczem, przekładamy ciasto i pieczemy 40-50 minut w temp. 175-180 stopni.

4. Po upieczeniu ciasto możemy polać polewą ja niestety nie zdążyłam:)
Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pajbek 21.02.2014 20:59
Fajny przepis :-)
Motorek 23.05.2013 09:07
bardzo fajne
jeta72 02.05.2013 10:44
ale pychotka :-)
edi 01.03.2013 17:19
czekoladowe ciasto- to jest to!
olkaaa 17.01.2013 08:14
muszę spróbować
Dorian 05.01.2013 22:20
super
kuklik 29.12.2012 21:43
super
barbara11561 29.12.2012 00:28
pysznie wygląda,jak piernik-ja moje zapasy białek wykorzystałam do lukrowania pierniczków:)
anemon 26.12.2012 19:52
Świetny sposób na pozbycie się zapasów białek, ja właśnie mam taki zapas, więc chętnie wypróbuję Twój przepis.
adelajda 22.12.2012 21:46
super ciacho !
MAR3STA 21.12.2012 18:43
pyszne
caralajna 21.12.2012 07:31
fajne
Katarzyna/kate1980 20.12.2012 22:48
superowe
misia53 14.12.2012 00:12
bardzo przydatny przepis, super!
eewelina 13.12.2012 19:28
niezły pomysł na wykorzystanie białek, które czasem zostają z jakiejś potrawy
alaaa 13.12.2012 18:20
jak z kokosem to coś dla mnie
IZABELA29 13.12.2012 15:48
smaczniutkie..
ziutula
ziutula 13.12.2012 14:44
fajna lekka babka
wyattearp 13.12.2012 14:27
PYCHA
Goya 13.12.2012 13:49
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak