Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe choinki

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
żółtko jajek 8 sztuk
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka
kakao 3 łyżki
śmietana 200 ml
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
masło 300 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe choinki

Kroki postępowania

1
350 gram miodu- 250 prawdziwego i 100 gram sztucznego.
1 łyżka smalcu
ozdoby
400-500 gram białej i ciemnej czekolady (jeśli będziemy smarować grubą warstwą lub pierniczki będą cieńsze=wyjdzie nam ich więcej, należy liczyć się z tym,że będziemy potrzebować więcej czekolady)


Na 1 dzień przed pieczeniem: Śmietanę wyjmujemy z lodówki aby w miarę możliwości miała temperaturę pokojową. Kakao mieszamy razem z mąką i kawą mieszamy, odstawiamy. Miód gotujemy z przyprawami, gdy chwilę przestygnie wkładamy masło i czekamy aż się rozpuści. Studzimy. Do śmietany dodajemy sodę, mieszamy i czekamy aż śmietany zwiększy swoją objętość. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Na koniec dodajemy ubite na puszysto żółtka. Ubite jaja- połączone z żółtkami przekładamy do misy z mąką i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz śmietanę z sodą. Ciasto może się wydawać rzadkie- i takie powinno być- nie martwcie się przez dobę zgęstnieje.
Krok 1 - Piernikowe choinki foto
2
W dniu pieczenia: Ciasto wyrabiamy- może się ciężko formować- tym bardziej że jest zimne. Ciasto jest dosyć luźne, dlatego należy je dosyć obficie podsypywać mąką.(Jeśli będziemy mieć zbyt luźne, zbyt ciężko będzie nam formować- możemy je przerobić z dodatkiem mąki- ok. 0,5szklanki). Kolejne partie ciasta rozwałkujemy i wycinamy odpowiednie kształty- do choinki potrzebne są foremki gwiazdki o różnych wielkościach- ja korzystałam z ok,12-15 gwiazdek różnej wielkości. Na wierzch możemy wykonać dodatkowo aniołka, lub maleńką gwiazdkę. Blachę wykładamy papierem a gotowe ciasteczka układamy w odstępach od siebie. Pieczemy w temperaturze ok. 180ºC przez ok 4-5 minut (w zależności od grubości i wielkości, ja na termoobiegu piekłam ok. 4min-5 minut). Studzimy.
* Jeśli chcecie aby pierniczki miały błyszczącą skórkę, przed włożeniem do piekarnika smarujemy je roztrzepanym białkiem.
Krok 2 - Piernikowe choinki foto
3
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli. Gwiazd
ki smarujemy cienką warstwą czekolady i sklejamy kolejnym coraz mniejszymi gwiazdkami- wykonując dodatkowo obrót aby końce gwiazdek nachodziły na siebie naprzemiennie. Czynność powtarzamy aż do uzyskania pożądanego kształtu/wysokości. Gdy choinka będzie gotowa oblewamy dodatkowo jej brzegi czekoladą- tworząc opadający śnieg a następnie obsypujemy posypką czekoladową i np. koralikami cukrowymi, kwiatkami, itp.
Krok 3 - Piernikowe choinki foto
4
Wszystko zależy od naszych pomysłów. Gotowe możemy zapakować w folie celofanowe i wykorzystać jako piękny prezent dla bliskich.
*Zamiast tworzyć choinki możemy wyciąć np. gwiazdeczki lub inne kształty i pięknie udekorować. Mniejsze możemy przeznaczyć do stworzenia dekoracji na choinkę.
Krok 4 - Piernikowe choinki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 03.04.2013 18:30
zjadłbym jednego pierniczka
smerfetka79 19.02.2013 23:52
ze względu na to że na święta zazwyczaj w domach duuużo słodkości te słodkości da się ocalić przed przedwczesnym zjedzeniem:)
pierniczkowo 20.12.2012 11:13
Taka piernikowa choinka świetnie będzie się prezentowała na świątecznym stole. Ja bym musiała ukryć ją przed łasuchami:)
smerfetka79 14.12.2012 00:20
Bardzo dziękuję:))
Mysiunia 13.12.2012 08:25
ta choinka na 3 zdjęciu jest świetna! :) Opis baaardzo dokładny, przepis jest wart polecenia :)
halina55 12.12.2012 22:00
Super :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak